NF är en snabbseglande båt för familje- och tävlingssegling. Den är en föregångare till de moderna segelbåtarna med sin 7/8 rigg och självslående fock. Den kännetecknas till det yttre av ett förhållandevis stort segelplan, sin vassa stäv, utanpåliggande roder och sitt låga fribord.

NF är konstruerad av en av världens genom tiderna störste kappseglare, Dansken Paul Elvström. Genom hans företag Elvström & Kjaerulf Yachtdesign i Danmark, ritades NF åt Kuling Marin i Åkersberga efter idéer från stockholmsseglaren Gunnar Lundborg. 

Gunnar Lundborg, på bilden 83 år ung en kväll på Plastskador & Montege 2 feb 2022.

Nordisk tillverkning

Första båten sjösattes 1975 och produktionen pågick fram till 1985 (1993 CC Marine, Danmark). Det har byggts NF:ar i Sverige, Danmark och Finland. Totalt har ca 350 båtar tillverkats. De flesta är självbyggen, vilket förklarar varför finish och utförande varierar, (tex ¾- och ½- fabrikat) men det finns också de som är varvsbyggda.

I Sverige byggdes NF främst av Kuling Marin i Åkersberga (och andra varv) men oftast som självbyggen. Det har även tillverkats båtar i Göteborgsregionen. I mitten av 1980-talet kom den nya modellen Nya NF  som enbart tillverkades i Sverige.

I Finland går NF under namnet NF 30. Birka Marin (Mariehamn, Åland) började 1978 att tillverka NF. Troligen är de flesta varvsbyggda. Tillverkningen upphörde 1981 då de gick i konkurs. Tillverkningen togs över av Botnia Marin Oy (Malax Österbotten) och producerade ca 40 st NF åren 1981 – 1987. Båtarna som tillverkades av Botnia såldes under namnet Botnia 30 NF och kännetecknas av att motorn är placerad längre akteröver och nås enbart via en lucka i sittbrunnens durk. Dessutom har alla Botnia 30 NF inflyttade vant och kan därmed bära genua. Alla båtar från Finland (Birka och Botnia) har varvsbyggda skrov, många även varvsbyggda inredningar, dock inte alla. Den hårda konkurrensen gjorde att Botnia NF även såldes som självbyggen.

I Danmark tillverkades NF först hos Elvström A/S (14 st) tills varvet gick i konkurs. Därefter tog CC Marine A/S i Holbaek över tillverkningen. Det tillverkades knappt 50 båtar i Danmark och de flesta är varvsbyggda.

Totalt har det byggts runt 350 exemplar av NF, varav drygt 20 exemplar av nya modellen. Användbara formar finns kvar hos Plastskador & Montage AB vid Svinninge Marina. Så det går att köpa reservdelar som roder, luckor mm om olyckan är framme.

Snabbseglaren

NF är lättseglad både för familjen och för ensamseglaren och som fortfarande är modern med självslående fock och lättdrivet skrov. Den slår Expressen med bred marginal när det gäller komfort och halvtonnarna lika mycket när det gäller seglingsegenskaper.

De flesta båtarna har vanten vid relingslisten men det finns varianter med inflyttade vant som möjliggör genua vilket kan ge båten mer skjuts.

För att seglas bekvämt med familjen revas NF:en relativt tidigt, redan vid ca 8 m/s. På race och med några på relingen kan man vänta litet till. NF har ett stort skeg mellan köl och roder vilket gör henne kursstabil. Kryssningsegenskaperna är underbara med god fart och hög höjd. På undanvinden går det ordentligt fort p.g.a. en bärig akter.

För den som enbart familjeseglar finns det inget tvång att mäta in sin båt, men för att den per definition ska vara en NF så måste den uppfylla klassreglerna.

NF är en entypsbåt vilket betyder att den är klassificerad som tävlingsbåt hos Svenska Seglarförbundet. En båt som uppfyller klassreglerna seglar på SRS-tabellens ”NF” och anmäler sig som ”tabellbåt”. Man väljer då mellan tabellbåtens SRS-tal med eller utan undanvidsegel och eventuellt shorthand också det med eller utan undanvindsegel. Titta gärna in på Seglarförbudets sidor om SRS för att se aktuellt SRS-tal för tabellbåten NF. För att tävla mot andra NF:ar vid entypskappsegling ska båten uppfylla klassreglerna. Om båten avviker från klassreglerna, tex med en genua, och man vill tävla ska den mätas in. Man erhåller då ett SRS-mätbrev från Svenska Seglarförbundet och seglar som SRS-båt och inte en ”NF”.

Familjebåten

NF är rymlig för sin storlek med fem kojer, toalettutrymme, garderob och pentry. Sittbrunnen är mycket stor jämfört med andra båtar i samma storleksklass och är en underbar tillgång i hamn.
NF:en kan skilja sig åt i inredningen men oftast ligger pentry direkt till styrbord om nergången. På motsatt sida finns en stickkoj. Salongen består av två längsgående soffor. Mellan förpik och salong finns toalett och garderob.

NF och nya NF

Det finns två typer av NF. Den mest förekommande kallas helt enkelt NF och den lite modernare varianten Nya NF  byggdes i 20 -talet exemplar. Båda varianterna har samma seglingsprestanda då alla mätpunkter är identiska. ”Nya NF” har förlängd ruff med 20 cm som dessutom är höjd 10 cm kring pentryt. Sittbrunnen på dessa båtar är smalare och sittytorna på “railen” vid sittbrunnen är sluttande för en bekvämare burkning. Huvudskottet är flyttat 20 cm föröver och är mer öppet. Vid nedgångstrappen om styrbord finns i allmänhet ett toalettutrymme.

Vad fackpressen skriver om NF

Flera artiklar om båten har skrivits genom åren och genomgående prisas båten för sina utomordentliga segelegenskaper. NF är välkänd och populär vilket gör den eftersökt för att man får mycket båt för pengarna. Det visar sig bla genom att priserna under hela 2000-talet har stigit.

För den som vill veta mer om NF så finns det flera artiklar skrivna om NF.

Praktiskt Båtägande skrev 2014 om NF som beskrivs som en sportig trotjänare. Artikeln beskriver ett exemplar av NF. Besiktningsmannen viker ut texten om NF generellt: Välbyggda med stark konstruktion och känd som fantastisk seglare.

2004 Baatnytt Testtidningen NF har man rubriken Familjespjutet. Man ger beröm för att NF är en pigg seglare, billig att köpa och har en stor sittbrunn.

Danska Båd Nyt skriver i november 2002 under rubriken Aegte sejlglaede till en fornuftig pris: ”Nordisk Familjebåd sejler perfekt. Den er dejlig neutral på roret og sejler fin fart i forhold til mere moderne både.

2002 Nr 5 Baatnytt NF – Spjutet Minitest testas NF och man skriver bla “Seglingen med NF är sportig, rolig. Båten ligger trevligt lätt på rodret och tål att segla Östersjömaran. Även i hårt väder”.

I boken 1998 300 segelbaatar i test NF, utgiven 1998, skriver Curt Gelin om NF.”Seglingsegenskaperna är utomordentliga. NF är snabb, lättdriven, ligger perfekt och lätt på rodret, är lagom styv för sportig segling. Båten rör sig lätt och bra även i hårt väder på havet”.

1990 Nr 4 Baatnytt Nordisk Familjebaat mfl skriver man ”Seglingsegenskaperna är mycket bra. Båten är snabb, lättdriven, lättstyrd och rolig att segla

1977 Nr 8 Baatnytt Nordisk Familjbaat prov skriver man under rubriken Nordisk Familjebåt fint bygge, skön seglare: ”Mest frapperande är roderkänslan, som rorsman känner man precis var man har båten. Man styr med hjälp av tummen och pekfingret och behöver bara ledsaga båten fram genom vattnet.” “Sjöegenskaperna upplevde vi som förträffliga.” “NF var en härlig seglare, snabb, lättseglad och snäll i sjön. Det fina är att båten är bra även invändigt. Goda utrymmen för sin storlek och välgjort.

2004 Baatnytt Testtidningen NF

1983 Nr 15 Baatnytt NF 30 mf prov

1985 Nr 15 Baatnytt test nya NF NF Botnia mfl

1975 Båt för alla Nr 15

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.