Hur hårt jag ska sätta an riggen på en NF?
Mastlut, förstagsspänning, mastkrum etc hänger nära ihop med hur dina segel är sydda. Finjusteringen måste dessutom alltid ske till sjöss. Inställningen är alltså individuell och därför går det inte att ge bättre tips än en tumregel:
En grundinställning kan vara att spänna toppvanten till ca 8 (mätt med en Vajert).
Med tumstocksmetoden: Mät upp 2 meter när toppvanten så spända som du orkar dra med handkraft på vantskruven. Sedan drar du med verktyg. Toppvanten skall då töja 4 mm vilket motsvarar ca 20 % av brottgränsen.
Tumregeln ger också att undervanten skall ha ca halva spänningen av toppvanten.
Vad är bästa placeringen för en länspump?
Det finns många lösningar. En vanlig är i sittbrunnen med pumpen skruvad i sittbänkens undersida på styrbordssidan framför luckan. Med löstagbart pumphandtag som går ut i sittbrunnen. Från pumpen går slangen ner till kölen i sektionen akterom motorutrymmet. En del har utblåset akterut.
Min NF har backstag. Är detta i enlighet med klassreglerna?
Du får inte använda backstagen på entypsseglingar – det tillåter inte klassreglerna. Sätt dem längs masten eller vanten så de inte flaxar omkring. Seglar du som SRS/LYS-båt kan du ha SRS/LYS -brev som tillåter backstagen vid kappsegling. SRS/LYS -talet borde inte ändras.
Svepta/raka spridare. Min NF har raka spridare. Är detta i enlighet med klassreglerna? Borde jag byta?
Båtar med raka eller svepta spridare mäter båda in i klassreglerna. Där är det ingen skillnad. De flesta har bytt till svepta spridare idag.
Rodret på NF är en svag punkt. Vad har ni för tips?
Själva rodret är normalt starkt. Men eftersom det är utanpåliggande är det pga detta en känslig punkt. Men inte en svagare konstruktion än andra båtar med utanpåliggande roder. Rodret i sig består av två halvor som limmas och plastas ihop. Mellan dessa är det tomrum. Det är helt ofarligt/normalt att ha vatten inne i rodret så länge det inte fryser, vid upptagning kan man dränera rodret med hjälp av ett borrat hål i botten av rodret.
Undre fästpunkten är en skedda, eller skeg, som är bultat i skrovet. I skeddan sitter ett beslag som i sin tur är hopkopplat med ett beslag på rodret. Kontrollera gärna skeget och fästpunkten i rodret varje år.
Mitt roder glappar. Vad gör jag?
På rodret sitter ett lager i övre fästet och ett lager i undre fästet. Lagren slits med åren med glapp i rodret som följd. Det åtgärdar du enkelt med att få nya lager gjorda i tex mässing eller delrin hos en mekanisk verkstad. Har du tur har Plastskador & Montage AB lager till NF på hyllan.
Hur tar man bort rodret?
Det kan se lite olika ut men med originalinfästningen:
1) Palla upp rodret på något underifrån
2) Skruva av plattan vid nedre fästet under roderboxen.
3) Skruva av bulten i övre fästet
Alternativ metod:
1) Palla upp rodret på något underifrån
2) Knacka bort färg/epoxi/spackel vid nedre roderfästet. En rostfri ’huva’ (ca 5cm) uppenbarar sig. Sitter fast med 2-3 genomgående bult genom rodret.
3) Lossa bultarna och knacka försiktigt så lossar fästet.
3) Skruva av bulten i övre fästet
Rodret kan hänga kvar i övre bussningen ganska rejält. Se upp när det släpper efter så du inte skadar dig.
Vissa roder tas av genom att man lossar det övre fästet medan någon håller nertill. Sedan kan man helt enkelt lyfta av rodret från det undre fästet.
SRS/LYS och genua, vad gäller? Jag vill segla genua med min NF. Vad blir mitt SRS/LYS-tal?
NF är en entypsbåt där mätetalet utgår från att båten mäter in i klassregeln. Segelföringen är då stor och självslående fock + spinnaker. För aktuellt SRS-tal för NF hänvisar vi till SSF. Använda genua går såklart utmärkt men båten mäter då inte in som en NF enligt klassreglerna utan du får då ansöka om separat SRS-tal.
Jag funderar på att sätta förseglet på rulle. Är det tillåtet enligt klassreglerna? Går det, är det någon som gjort detta?
Det går utmärkt. Numer är det även tillåtet enligt klassreglerna med förstagsprofil (och rulle).
Var finns formarna till NF?
Plastskador & Montage AB som finns på Svinninge Marina har väldigt bra erfarenhet. Det var de som byggde pluggen till NF en gång i tiden och har byggt många NF. De hjälper dig. Telefon: 08-54027280.
Hur får man tag i en NF?
NFen är en populär båttyp som är svår att få tag i. Det enklaste är att sätta in en annons på vår hemsida. Annonser finns också givetvis på nätet eller i andra medier.
Vilken är skillnaden mellan Nya NF:en och originalet?
Nya NF:en har en smalare och lite kortare sittbrunn. Ruffen på nya är förlängd med ca 10 cm. Ruffhöjden är högre i nya NFen. Inredningen är annorlunda med toan vid ruffnedgången i vissa nya NFar och mer öppet mot förpiken. NyaNF har tillverkats i ca 30 exemplar.
Hur många exemplar har tillverkats av NFen?
Det är svårt att säga. Den har tillverkats i Sverige, Danmark och i Finland. Vi på NF-förbundet tror att det finns ca 250 st i Sverige och minst 100 till i Norden. NFar säljs över gränserna vilket gör att det är helt omöjligt att veta det exakta antalet.
Kring vilken prisklass ligger NF-båten?
De senaste åren har priserna sjunkit på begagnade båtar. Det gäller alla båtar. Numer kan nog ingen ge rättvisande uppskattning om pris på begagnade båtar. Tidigare låg priserna för NFen ofta runt ca 160-220.000 kr beroende på skicket.
Vad ska man titta på vid köp av en begagnad NF-båt?
NFen är mycket robust byggd och gjord för att kunna gå på grund. En punkt att ha koll på är dock roderinfästningen (se ovan). Man vill inte ha glapp eller sprickor. Inredningen är av skiftande kvalitét. Det byggdes en hel del NFar i halvfabrikat med inredningssats men också fabriksbyggen. Inredningens kvalitet beror på hur duktig byggaren var. Det finns exempel på fabriksbyggen som ser trista ut såväl som hemmasnickrade som är av möbelkvalitet, men också tvärsom.
Om du är osäker på en båt, låt en besiktningsman besikta båten innan köpet. Äldre NFar har ofta rak propelleraxel istället för drev. Vissa NFar saknar inombordare, vilket klassregeln inte tillåter. Det går dock att kompensera. Det lönar sig att välja en båt med bra segel. Segel är dyrt och priset på båten beror ofta inte på seglen.