Filmtajm: Spinnakersegling med strumpa

NF SWE 245 Duga seglas oftast på endast 1,5 varav decimalen i besättningen inte alltid har 100% deltagande i båtens framdrivning och även ibland kräver uppmärksamhet. Oavsett detta tummar skepparen inte gärna på seglingen eller möjligheten att använda alla olika töj ombord. Olika hjälpmedel, smart trim, bra utväxling eller bara förenklingar är därför alltid välkomna ombord för att hjälpa ekvationen gå ihop.

Här bjuds det på värmande bilder från ljuvlig sommardag under segel.

(spela upp i fullskärm och 720 såklart : )

Spinnakerstrumpa (eller snuffer) är ett sådant hjälpmedel som börjat användas mer på SWE 245 denna säsong. Det går naturligtvis att ta hissa, gippa och ta ner spinnaker ändå. Det har jag gjort massvis med gånger utan problem. Däremot aldrig med barnet ombord eftersom det är ett betydligt riskmoment att vingla omkring på fördäck varför spinnakern tyvärr då ofta fått stanna under däck.

Med en snuffer måste man fortfarande upp på däck för att koppla strumpan/spinnaren och för att gippa. Men nu har jag också ett arrangemang med kontrollinan dragen akteröver (ej med i filmen) så att innan man går upp på däck för en manöver tex gipp kan man ta kraften ur seglet genom att dra ner strumpan från säker plats i sittbrunnen. När kraften är ur seglet är det betydligt säkrare på däck. Också när man hissar upp strumpan och vinden fyller vill man inte stå vid förstaget – hellre då i sittbrunnen i skydd och nära skot och gaj.

De inledande försöken var lovande och detta blir nog ett system jag kommer ha kvar så länge jag seglar solo.

/Niclas i SWE 245 Duga

 

7 tankar på “Filmtajm: Spinnakersegling med strumpa”

 1. Snygg film. Seglar Cumulus själv. Har också tänkt dra ner manöverlinan från snuffern till sittbrunnen. Erfarenheter av det?
  Här är en kort film från en kvällsegling NoCrew men utan spinnaker.

 2. Nice. Har du några bilder/video på anordningen för att dra ner manöverlinan i sittbrunnen? fungerar den också efter man har gippat eller ska man dra manöverlinan på lä sidan?

 3. Det undrar jag med. De flesta filmer på youtube och de flesta tips handlar om genaker och strumpa. Har du möjlighet att visa det Niclas så skulle nog många uppskatta det. Har själv funderat länge på hur det fungerar på spinnaker.

 4. Hej, roligt med intresse. Har lagt ut ett par filmer (inlägg) på NF-gruppen på facebook. Det är ju rejält knepigt att filma samtidigt som man håller på med manövrar (minst sagt) men hoppas de kan ge vägledning.
  Så här: jag kopplar amnöverlinan i en knap i fören och drar den akterut. Hissar spinnaren från sittbrunn och seglar på.
  Vid gipp drar jag ner strumpan en bit, bara så vinden och kraften går ur spinnakern. Sedan kan man gippa spinnbommen i lugn och ro på fördäck. Sedan upp med strumpan igen på nya bogen.
  Vid nedtagning behöver kontrollinan kopplas loss från knapen och tas akteröver på rätt sida förstag och utsidan vanten. Sedan är det ’bara’ att släppa spinnakerskotet så vinden går ur, dra ner strumpan, och ta in seglet under bommen ner i ruffluckan. Man kan öva lite i lättväder för att få ordning på alla snören =)
  https://www.facebook.com/groups/nfseglare/videos/

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.