NF Race 2019

Inför årets NF-race utlovade väderprognoserna kraftiga och byiga nordostvindar vilket skulle innebära att ordinarie plats på Västra Delsholmen inte skulle vara så bra. Vinden i rumpan hela natten är inte det bästa när man försöker ha det mysigt. Vi i styrelsen höll koll på vindprognoserna en hel vecka i förväg och det såg stadigt, dåligt, ut och med 2 dagar kvar till racet tog vi beslutet att byta samlingspunkt till Bullandö Marina som låg nära originalplatsen och med bra bryggplatser och även möjligheten att gå på restaurang på lördagen efter racet.

I år var det 8 tappra NFar som kom till start och dom första angjorde Bullandö redan på fredagen och resterande slöt upp direkt till start på lördagen och det är alltid trevligt att träffas då det var ett helt år sen sist sen man såg vissa ansikten och mycket hinner hända i NF-världen under ett helt år och vi väntade in nattsömnen med lite vin och tilltugg i sittbrunnen på Duga och där tävlingsledningen i form av Lasse Carlefalk hade fullt upp under kvällen med att få till en bana på ett helt nytt ställe och som skulle passa rådande väderlek men mest var det nog teknikstrul i form av att plattan var inställd på engelska som gjorde att det tog lite längre tid än utlovat.

oznor

Lördagen kom och bjöd på ett fantastiskt väder och där vi skulle få runt 9 m/s i byarna med lite avtagande vind men fortfarande från nordost och efter sedvanligt rorsmansmöte på bryggan så puttrade alla ut till Djuröbron som för året fick agera startlinje. Strax innan start hade alla 8 båtar anlänt och det var Lasse i Violetta som skötte starten och med mig som gast för dagen. Det är lite att hålla koll på med både prestart, nedräkning, skott och tut om vartannat och så klockan 11 small det högt i sundet och NF-race 2019 var igång. Alla kom iväg bra och snabbast iväg var Åke i Blåsningen men tyvärr var det lite väl snabbt då dom på eget bevåg vände om efter en tjuvstart. Hedersvärt och kappseglingsmässigt väl utfört

Bansträckningen i år var ca 15 NM och vi skulle ta oss runt Vindö/Djurö utan några egentliga rundningsmärken och detta innebar att man längs banan hade möjligheter att välja väg om man ville gå runt öar eller chansa på att gå innanför och det blev olika beslut i startfältet. Efter någon halvtimme hade Björn i Attack och Nisse i Borta med vinden skaffat sig ett försprång som för oss andra skulle bli ointagligt och vi fick göra upp om tredje platsen istället.

Det blev en jämn kryss upp längs ostsidan på Djurö både för oss sex men även för Nisse och Björn i toppen där placeringarna skiftade under racet. Vi gjorde några bra slag och satsade på korta ben och höll oss nära Djurö hela tiden då vi tyckte att det drog mer där medans andra valde att ta lite längre ben ut på Kanan och detta gjorde att vi klättrade placeringsmässigt och innan vi kom in på halvvindssträckan så hade vi seglat upp oss till en tredje plats med Niclas i Duga tätt efter.

När vi rundade norrsidan på Vindö och vek ner söderut i Vindökanal så hade vi drygat ut avståndet till ca 200 meter och nu väntade skiftande vindar över hela skalan med vindar som vred, dog ut, ökade i byarna och stökade till det med den självslående focken men det var lika förutsättningar för alla och vi lyckades hålla avståndet och bärga tredje platsen för i år och vi seglade runt på ca 3 timmar.

Åter till bryggan för att samla krafter inför kvällen och sedvanligt eftersnack om vilken sida ön som var utslagsgivande och att riggen var dåligt ansatt osv. På Bullandö finns också en fantastisk bastu med utsikt över hamnen och några tog sin tillflykt dit. Eftersom vi andra låg lite utspridda på bryggan så fick Attack, Borta med vinden och Duga agera plats för minglet då dom hade lyckats få platser bredvid varann och förbundet bjöd på lite dricka och tilltugg och det är alltid lika kul att lyssna på historier och extra trevligt blir det eftersom NFen bjuder på en stor sittbrunn.

Hasse J i Windwalker hade i år igen ordnat en uppskattad tipspromenad som respektive båt gick innan det var dags för långbord på Bullandö krog där vi fick avnjuta en god middag i solen och vandringspriset Sture Nyholms pris delades ut till Björn Erixson i Attack för dagens seger. Stort grattis igen !

Efter middagen samlades vi på bryggan där Hasse J redogjorde för hur det hade gått på tipspromenaden och nog för att Björn med gast är duktiga seglare så gick det sämre på tipspromenaden, där kom dom sist. Bättre gick det för Nisse V som seglade in på en 2:a plats och även hade mest rätt och med det även tog första platsen på totalen då både segling och tipspromenad räknas. Kvällen kom och och det blev lite nattsudd efter en lång dag med segling i strålande sol, trevligt umgänge och god mat.

Söndagen bjöd på lite ostadigt väder och vi skingrades för i år och nu blir det upp till kamp på dom resterande deltävlingar som återstår i Ostkustserien.

Hela resultatlistan finns på nfseglare.com !

//Richard Pahlm, Ordförande

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.