Hänt på årsmötet 2016

En något kylslagen onsdag i april möttes ett antal seglingssugna NF-ägare i form av Britt F, Ola B, Johan O, Lars S, Magnus B, Hans J, Henrik W, Lasse C och Niclas S i SSK klubbhus. Några som hade anmält deltagande uteblev tyvärr.

Kassör Henrik hade förtjänstfullt anlänt i god tid med både mat och dricka och dukat upp så fint. Heders!
Tekniska kommittén Lasse C hade också kommit lite innan och passade på att sortera sina anteckningar om kappseglingskalendern innan mötet. Tyvärr uteblev Lasse T i sista stund av personliga skäl så det beslutades i en hast att sekreterare Niclas fick överta dagordningens genomförande. Tyvärr innebar detta att vi inte kunde genomföra någon liverapportering under mötet.

Niclas hälsade alla välkomna och gick igenom dagordningen (se alla punkter i senaste iNFo).

Några höjdpunkter:

Niclas S valdes till mötesordförande, Lasse C protokollförare, Ola och Henrik till justeringsmän.

Val av styrelsen utföll enligt:
– Ordförande Lasse T omvaldes, nyval 2017
– Sekreterare Niclas S omvaldes, nyval 2018
– Ledamot Nisse V omvaldes, nyval 2018

Ekonomin är i balans (lägger vi inte ut på nätet).
Styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Arne W kliver av valberedningen och tidigare ledamot Ola B kliver upp som sammankallande. Roger H valdes in som ny ledamot i valberedningen. Valberedningen består av 2 personer, skulle gärna vara en till. Fundera på om inte du kan tänka dig att ställa upp nästa år.

Under punkten f hade en motion inkommit till styrelsen:

Motion till NF-årsmöte våren 2016 från Magnus Lindgren NF S 353 (daterad 2015-11-23)

Jag sitter och klurar lite på om jag ska skaffa nya segel och har tagit in två anbud. Både Gran och UK rekommenderar lite mer exotiska segel än de som klassregeln tillåter. I en tid när Dacron var modernt och allt annat var orimligt dyrt, dvs. tidigt i NF:ens liv, så var det naturligtvis logiskt att begränsa segelmaterialet till någonting många kan ha råd med. Det är förvisso fortfarande viktigt att segelkostnaden är rimlig… …MEN Idag förefaller mig fördelarna med ett något mer modernt segel väga upp det något högre priset dessa betingar, främst genom längre livslängd.
I de anbud jag fått är ett komplett ställ i kolfiber ( 42 500:- ) visserligen dyrare än ett billigt segel ( 30 800:- ), men kan i gengäld förväntas hålla längre eller mycket längre. (Dessa priser är höstpriser från Gran & UK). Och även om det är en kostnadsskillnad så är den inte enrom, som den en gång var för länge sedan. Ett storsegel i kolfiber kostar idag mindre på hösten, än vad ett Dacronsegel kostar på våren…
Jag tycker det vore bra med en diskussion i förbundet om det nu är en bra tidpunkt att modernisera reglerna och ändra specifikationen på segelduksmaterialet i syfte att ge oss bättre valuta för en ev. investeringen i segel.

Mitt förslag i korthet : Släpp segelduken fri i klassregeln.

Med Vänliga Hälsningar
Magnus NF S 353

Styrelsen har tillfrågat Gransegel om frågeställningen:

Hej Lars,
NF-regeln tillåter laminat vilket vi anser vara viktigast för att ni skall kunna välja bra segel som både blir snabba entyps-segel och samtidigt fungerar för cruising. Nästa steg vore att tillåta exotiska fibrer som kevlar och kolfiber precis vad motionen föreslår.
Exotiska fibrer kan mycket väl innebära segel som håller längre. Främst handlar det om att seglen håller formen längre vilket så de kan anses vara dugliga racingsegel längre.
Skillnaden mellan polyester och exotiska fibrer är större ju större båt (rätande moment) det handlar om. På en NF skulle skillnaden vara relativt liten
Tighta banseglingar sliter hårt på seglen men till synes så är NF-förbundets seglingar mer åt distans hållet.
När det kommer till prisbilden så kan den variera väldigt mycket med val av fiber. Det går inte att säga vad det skulle innebära i kronor med tanke på att det blir ett väldigt brett urval av material och det kan slå olika hos olika segelmakare. Hos Gransegel skulle det kanske innebära en prisökning med cirka 25 % om man går från polyester till Kevlar.
Om jag själv skall ha en åsikt i frågan så är jag osäker om det är det går att motivera kostnaden i detta fallet. Hade ni haft en begränsing till vävda dukar så hade en ändring av regeln varit enklare att motivera. Polyesterbaserade segel är utmärkt till en båt i den här storleksklassen.
Dessutom så kanske förbundets viktigaste mål att hålla igång verksamheten och det är svårt att se hur detta skulle ge ökat intresse för klassen.

Seglarhälsningar
Noel Barkelius

Styrelsens svar på motionens tankar och förslag:

Det är bra att frågan om segelmaterial kommer på bordet. Även om vi är och vill förbli entyp är det såklart viktigt att det är en modern entypsklass och utvärderar och justerar regeln i takt med tekniska framsteg och seglarnas vilja.

Styrelsen har förbundets uppdrag att motverka tendenser till att NF skall bli ytterligare en plånboksklass och skall istället verka för att så många som möjligt skall känna att de kan segla på så lika villkor som möjligt. En form av lägsta, bästa kompromiss i material och segelval – entypsidén.
Med andra ord: det finns massa båttyper att välja mellan om man vill köpa sig fart framför andra, meka eller SRS optimera.
Framförallt: Att släppa segelmaterial fritt går i direkt motsats med tanken med entyp då fokus på en båts möjliga framgång i resultatlistorna skiftas från besättningens förmåga till plånboken. Med detta följer risken att NF blir mindre intressant som båttyp för de seglare som faktiskt aktivt söker sig till entypsklass med effekt att klassens (entyps)status och båtarnas värde sjunker (förutom de med kolsegel då…).

Samtidigt – det finns flera andra klasser där man klarar sig utmärkt med mindre exotiska material (neppare, express mfl) där det kappseglas av bara tusan. Det är alltså inte segelmaterialet vi (idag) bör titta på för att få ut fler NF på banorna.
När också det ekonomiska argumentet försvinner – fiber har obetydlig/ingen reell effekt på performance/segellivslängd jämfört med laminat för en båt av NF storlek men idag ca 25% högre pris – saknas även huvudargumentet för att föreslå förändring från nuvarande regel.

Styrelsen kommer inte bistå motionen och vårt förslag är att avslå den.

160405, Styrelsen i NF förbundet

Vi hade en diskussion runt bordet där deltagarna vägde för och nackdelar med olika segelmaterial. Ola pratade för att det kan vara av intresse för honom att skaffa ett större försegel än klassens fock främst för användning i shorthandsammanhang och kommer då sannolikt välja mer exotiskt material än vad klassregeln tillåter. Flera av deltagarna hade erfarenheter av loftens olika kvalitet. Ett dacronsegel från ett loft kan hålla godtagbar form i 10 år. Och ett segel från ett annat loft kanske bara håller i 5 år. Alla pentexsegel är heller inte lika.
Flera andra såg faran i att NF blir en plånboksklass och att redan kostsamma investeringar skulle bli dyrare ”…om man vill hänga med och ha en chans”.
Samtidigt – de flesta var överens om att det var bra att förbundet bevakade frågan och att det gärna kunde få arrangeras nya studiebesök på olika loft för att prata igenom vilka olika landvinningar som skulle kunna vara intressant för just NF.

Årsmötet kom till till sist till röstning om motionen som efter handuppräckning enhälligt avslogs.

Inga övriga frågor och själva årsmötet avslutades.

Trevlig middag

Utöver dagordningens punkter pratade vi kring… Hur vi kan göra NF mer attraktiv och hur vi kan locka nya seglare till klassen. En ständigt återkommande fråga De verktyg vi har (Webb, Facebook, tidningen iNFo) ses som positiva och något vi skall fortsätta med. Tidning kanske kan skickas till vissa utvalda båtklubbar som har många båtar som är precis steget under NF. Tex VSS nämnde där det finns flera M22, Folkbåtar och IF.
Ola tror på punktinsatser – tex M22 ägare som kanske tröttnat på rörmokarlivet och vill kliva upp i storlek men ändå ha en hanterbar båt. Andra klasser som NF kan rekrytera från är kanske tex IF och H-båt. Också andra grupper som ägt större båt som vill få ett enklare liv både när båten är på land och under segel.
Alla medlemmar uppmanas på att tänka igenom sitt omedelbara nätverk och vänner. Vem eller vilka skulle en NF passa perfekt för? Skicka ett exemplar av iNFo, bjud på testsegling eller gästplats på NF race. Alla kan göra något.

Lars S som försökt sälja sin NF under längre tid sökte råd om hur detta skulle kunna underlättas. Den krassa sanningen kan vara att begagnade -70 talsbåtar inte betingar särskilt högt värde och främsta rekommendationen kan helt enkelt vara att gå ner i utropspris. I en fri marknad finns det som tur är köpare i alla prisklasser, det gäller bara att man måste mötas…
En annan rekommendation är att ha många och bra bilder i annonsen. Det är kundernas marknad och de är kräsna idag. Chansen är hög att en annons med få och dåliga bilder bläddras förbi till favör för en bättre annons helt enkelt.

Kappseglingskalendern spikad

Lasse C drog den från höstmötet föreslagna kappseglingskalendern:
– Lidingö Runt 21 maj
– Ornö Runt 28 maj
– NF Race planeras till 6 aug på V Delsholmen.
– Gäddisregattan 13-14 aug. Bankappsegling på lördagen och distanssegling på söndagen.
– GranPrix 3 sep.
– Saltsjöbadens Båtklubb klubbmästerskap. Andra helgen i september.

Som förra året räknas alla seglingar givet att minst 2 NF deltar.

Andra kappseglingar som legat på förslag/diskussion avfärdades. Kallelse kommer som tidigare via hemsidan och Facebook.

Om iNFo

Det pratades även om vad nästa nummer (höstnumret) av iNFo kan innehålla.
Fråga inte vad förbundet kan göra för dig, utan vad du kan göra för förbundet =)
De flesta kan fota (mobilen funkar kalas) och är skrivkunniga. Alla kan bidra. En reseberättelse, sammandrag av kappsegling eller bara et kåseri från helgturen, tips om favoritviken eller på hur du trimmar dina segel.
Artiklar om hur man mekar båt är vanliga, men gärna annat också. Det går inte gärna att klaga på att ”det finns för lite av…” eller ”det skrivs för mycket om…” Man skriver om det man vill läsa helt enkelt. Om nu tidningen anses viktig för förbundet och rolig att få vore det väl enkelt att svepa ihop 1/2 A4 om det du spenderar så mycket tid och pengar på.

Klart är att om vi skall ha kvar iNFo kommer det behövas att fler bidrar med material.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.