Är din botten botten?

Tips från coachen om hur du tar hand om din botten på bästa sätt.

Måndagen den 25 januari var vi på besök hos Erlandssons brygga i Kungens kurva för att träffa färgtillverkaren Lefant AB. Företagets historia började 1975 på Lidingö då William Dunder och Christian Bigner startade företaget Extensor i Lidingö. Deras första och kanske mest kända produkt är den teflonbaserade bottenfärgen VC 17 som fortfarande säljs och som av många anses vara en av de bättre bottenfärgerna. Konkurrenten International försökte men lyckades inte ta fram en lika bra färg så 1989 köpte de istället tillverkningsrätten för VC 17. De kommande fem åren hade Extensor ”näringsförbud” inom båtfärgsområdet så 1990 startade man företaget Lotréc där man ägnade sig åt teflonbaserade produkter inom andra branscher som t.ex. skidvalla och släppmedel för gummiindustrin, en branch man fortfarande är aktiv i under namnet Lubko.

IMG_0293

Kvällens tema var bottenbehandling. En bra grund är målning med epoxyfärg men innan man gör detta så måste man göra ett noggrant underarbete. Man måste först se till att botten är helt ren och om det finns plastpest så måste de angripna ytorna slipas och torkas ur, gärna under flera månader. Om det finns gammal bottenfärg kvar så måste den tas bort, enklast gör man det med en färgborttagare som penslas på och som sen får verka i 1-2 timmar varefter man skrapar bort den gamla färgen, tvättar med bottentvätt och slutligen sköljer med färskvatten. Om man har en järnköl så är den bästa metoden att få den fri från rost att blästra. Bäst är om båten kan stå för sig själv inomhus men ska den stå kvar bland andra båtar så gäller det att göra en mycket ordentlig inhägnad av t.ex. presenningar så att inte rostpartiklar och blästersand sprider sig till andra båtar, detta kan skapa en viss osämja på klubben. Efter blästringen är det dags för epoxybehandling. Om man vill förebygga risken att få plastpest så är det åtminstone 4 lager som gäller (minst 200 µ). Behöver man spackla ojämnheter på kölen med epoxyspackel så ska man komma ihåg att inte spackla direkt på metallen utan alltid börja med epoxyfärg. För att få bästa täckningen så är tipset att växla mellan två olika nyanser av epoxyfärgen. För järnkölen gäller det att få på det första epoxylagret direkt efter avslutad blästring annars hinner rosten komma igång vilket ger ett sämre resultat.

IMG_0297

När epoxyfärgen har härdat så är det dags för målning med bottenfärg. Innan denna läggs på så är det viktigt att man våtslipar, tvättar med bottentvätt och sedan sköljer med färskvatten. Lefant har numera bara en bottenfärg i sortimentet, Nautica copper, som är godkänd på både ost- och västkusten. Tidigare hade man Lefant TF men den utgick ur sortimentet till säsongen 2015. Som ersättare till denna färg kommer man nu att lansera en helt ny färg, Tiger Coat. Det är en tvåkomponents epoxybaserad bottenskyddsfärg som ger ett hårt, blankt, emaljliknande och halt underlag som ska vara mycket lätt att hålla rent samtidigt som den blanka ytan hindrar påväxt. Tiger Coat innehåller inget kemiskt beväxningskydd och ska lämpa sig mycket väl som underlag för mekaniska rengöringsalternativ som båtbottentvättar och Scrubbis. Färgen ger på samma gång även ett tätt skydd mot fuktinträngning i skrovet. Tiger Coat känns som ett helt nytt och miljövänligt sätt att behandla sin båtbotten på så om du har båten i t.ex. Mälaren eller på ost- och västkusten och har rimligt nära till en bottentvätt så kan det vara en god idé att prova denna färg.

Henrik Waldinger, SWE 265

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.