Förbrukning av el och nyttan av en Elbudget

Kassör Henrik som så förtjänstfullt utbildat oss i kunskaper i batteri och laddning skall vi alla tacka. Hur batterier fungerar och laddning av dem är ju ena delen av hemligheten. Den andra delen handlar om förbrukning av elen ombord.
 
Alla människor har ju en hushållsbudget därhemma där man noterar intäkter och utgifter (va, det har väl alla?!) så varje månad hamnar i balans. På motsvarande vis kan man med fördel upprätta en elbudget där man noterar varje förbrukare och hur lång tid per dygn varje förbrukare används. För en korrekt elbudget skall den vara ett ”worst case” där man både kör värmare, lanternor och DVD på samma gång hur osannolikt det nu än är.
Därtill finns det tumregler om hur stark laddare du bör ha och batteribankens överkapacitet. Hela poängen är att du vill veta vilket kapacitetsbehov på batteribankens storlek du skall ha och storlek på laddare för att vara säker på att inte hamna på suren.
 

Skärmklipp 2015-03-30 10.11.06

Med hjälp av en elbudget kan du också snabbt identifiera vilka de värsta strömtjuvarna är ombord. Du kan även göra olika tester för att se vilka vinster du skulle få om du tex byter alla glödlampor till LED.
 
Här har du en elbudget att jobba vidare med. Elbudgeten som det länkas till är ett Exceldokument du kan använda och stoppa in dina egna värden. Varje elbudget är individuell för den egna båten. Läs på i manualer eller gör egna mätningar för att kunna stoppa in in värden som är rätt för din båt i dokumentet. Gör detta nu i vår så du är säker på att ha tillräckligt med el till dina behov i sommar.

Effektlagen

Effekten (P) hos en strömförbrukare är lika med spänningen (U) vid strömförbrukaren gånger den strömstyrka (I) som strömförbrukaren använder sig av: P = U x I.
Effekt mäts i Watt, Spänningen i Volt och Strömstyrka i Ampere. I ett 12V system drar en lampa på 10W alltså 10/12=0,83A per timme. Har du den lampan igång 6 timmar har du förbrukat 6*0,83=4,98 dvs nästan 5 Ampere!
 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.