Segla NF med barn

Många drar ner på seglingen eller kanske till och med säljer båten när det kommer barn. Men med några enkla tips kan seglingen underlättas betydligt. Hur är NF att segla när barn är ombord, är det en Nordisk Familjebåt egentligen?

Som vanligt när det gäller barn är det planering, planering och planering som gäller. Bebisar innebär sällan några problem. Med en bilbarnsstol i hamn sitter de allra minsta bekvämt och säkert. Se bara till att skydda från sol och vind då de är betydligt känsligare än äldre barn. Inuti båten kan man hänga upp en barnvagnsinsats i taket. Det är troligen bekvämare än att den står på en koj och lutar på kryss. Barnvagnsinsatsen är perfekt koj på natten och underlättar av- och påstigning. En specialare på SWE 245 är det kombinerade sjökorts- och skötbord som underlättar i hamn.

070727-T-12_2

070728 03

Så snart de kan sitta är en bärstol att föredra framför vagn. Med en sådan har du båda händerna fria plus att du får 100% framkomlighet över stock och sten. Jag ställde dessutom bärstolen i nedgången, i skydd under sprayhood så jag och dottern hade ögonkontakt hela tiden när vi seglade. Varianten med cykelstol i lagunfäste tyckte jag var knasig. Det blir ju väldigt utsatt läge för sol, vind och stänk.

Nu när dottern är lite äldre har jag ett slingerskott, en bit tyg som jag spänner upp, vid babordskojen. Tidigare när det var aktuellt med en lur mitt på dagen var detta perfekt eftersom man har uppsyn från sittbrunnen. Numer när hon är 4 år är det en favoritplats vid lite sämre väder. Som alternativ till att bli blöt sitter hon gärna och där nere och lyssnar på sagor från en ljudbok.

070727 18

Ha gärna 2 flytvästar till varje barn och åtminstone två uppsättningar badkläder – att byta med. Träna gärna på flytvästandet i simhall på vinterhalvåret så barnet förstår att man flyter. När dottern är med i sittbrunnen knyter jag dessutom fast henne som extra säkerhet.

2009-08-14 09-46-16

Ett sittbrunnstält är ju en god investering i alla lägen, men med barn är det fantastiskt bra. Med ett tält uppe kan du hänga alla barnprylar och blöta kläder i sittbrunnen istället för nere i båten.

Andra trix är att det oftast brukar räcka att ställa fram en hink med vatten för att hålla de små sysselsatta vid losskastning och tilläggning. Om du ligger i smutsig gästhamn brukar jag på SWE 245 proppa igen självlänsarna och hälla massa vatten i sittbrunnen för att skapa en liten pool. Det är ett fullgott alternativ till att gå lång väg till strand. 

2009 07

Mat

I stort gäller samma mat som hemma. Barnmatsburken kan värmas i en kastrull med vatten. Enklaste vägen att göra välling är att göra i ordning en termos med varmt vatten samt en vällingflaska med välling + 2/3 kallt vatten. När det blir vällingdags är det bara att hälla på av det varma vattnet och skaka.

Godis kan vara klokt att bunkra med. Särskilt tablettaskar är föredömligt hanterbara ombord. Så fort det blir dags för att lägga till är detta en jättebra present.

2009-08-13 15-56-06

Teknik

Man kan naturligtvis försöka lära barnen att lyssna till vinden och titta på vågorna och njuta av naturen. Men ibland kan det vara bra om det finns hjälpmedel. Ett lyckokast är sagor på ljudböcker. Jag har tankat en MP3 spelare full med Astrid Lindgren, Alfons Åberg och Bamse så det räcker i flera dagar. Det kan ge värdefullt lugn en kvart när du behöver fixa med seglen eller diska efter middagen. Eller varför inte för att lugna ett stökigt kompisgäng som river ner inredningen. Dessutom har jag satsat på en TV/DVD. Detta må vara överkurs, men ypperligt värdefullt i vissa situationer. Autopilot är helt fantastiskt bra om du skall fixa ett snabbt behov av att kissa eller fixa till sängplats därnere. Om du seglar solo med barn som jag gör är nog AP nödvändig.

2009-08-14 15-54-15

Leksaker

Inte så konstigt egentligen. Svårigheten är mest att hitta en kombination i rätt storlek. Håvar, hink & spade, metspön, vattenpistoler, småbåtar, såpbubblor och spel. Att gå och håva litet är en favorit. Ett tips är att förvara strandleksaker i en vanlig matkorg – sådan du “hittar” på affären. Finessen med den är att den doppar du i sjön innan ombordstigning så du sköljer bort all sand. Om du stuvar leksaker i vanlig bag får du ofelbart sand med dig ombord.

Lycka till

Låt barnens behov styra de första åren. Det blir kortare turer på sjön och längre vistelser i hamn. Jag tror på mycket lek och att söka upp barnvänliga vikar. Att segla med kamrater som också har barn är synnerligen praktiskt. Försök involvera barnen i båten och båtlivet; dra i snören, hissa en egen piratflagga och ha skattjakter iland. Det vikiga är att barnen lär sig gilla båtlivet – då lär nog intresset för seglingen komma när det är dags. Men kom ihåg: flytvästen skall alltid vara på i land och på båt, i ruffen kan det vara fritt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.