Nytt SRS tal, ny klassning

Klassad

SRS är under ständig utveckling, det vet vi. Seglarförbundet har ändrat lite på talen igen. Dels för att göra det enklare för arrangörer att placera in båtar i jämförbara klasser. Roligare på banan då. NF är i och med detta klassad som Cruiser/Racer.

Cruiser/Racer  (C/R)

En typisk Cruiser/Racer är en båt konstruerad för att vara lika bra att semestra som att kappsegla i.
Segelytan är moderat till stor medans båtens deplacement är högre än för en typiskt sportbåt. Den Typiska Cruser/racern är mycket allround men går relativt sett bäst på kryss/läns-betonade banor i mellanvind.  Exempel på Cruiser/Racers:  Scampi, Linjett 33, First 36.7, m.fl.

Klassindelningen är inget måste, men kan vara ett hjälpmedel på större regattor för att få till en roligare segling för alla.

Nytt SRS tal. Flera stycken.

Nytt är också att båtarna i tabellen fått ett SRS-tal för shorthandsegling. Hur mycket detta tal skiljer sig åt från det vanliga SRS-talet är olika för varje båttyp. För en båt straffar det sig mer att inte ha 8 gubbar på raiden – andra mindre – helt enkelt.

Som tidigare kan du ta ut mätbrev för annan segelkonfiguration än vad som står i båtdatabladet för NF och då segla som SRS-båt (ej en NF alltså).

Nya SRS tal för NF:

En sänkning av SRS-talet med 0,006 från tidigare 1,104.

SRS (vanliga SRS-talet): 1,098

SRS utan undanvindssegel: 1,055

SRS shorthand*: 1,086

SRS shorthand* utan undanvindssegel: 1,047

*) SRSs-tal (shorthanded) får endast användas i enlighet med SRS- klassregler A4.3 b.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.