När skall vi segla DM? Och hur?

De frågor vi behöver lösa

Ola lyfter problemet att DM som nu ligger första helgen i september krockar med Nordic Yachts Open som kanske fler vill segla nästa år. Dessutom ventileras frågan i kommentarerna om vi skall ha spinnare på DM? Personligen tycker jag ja, även om vi nu på S245 bara är två i båten (det lär jag väl få äta upp:).

Alternativa seglingar

Målet bör ju vara att hitta en bankappsegling när alla andra seglingar i Ostkustserien är distansseglingar. Ett par seglingar (som alternativ till VSS inbjudningssegling i sep) där vi kanske kan snacka in oss är:

Vikingaregattan av VSS, Östra Saxarfjärden, helgen vecka 24 mitten av juni. Tyvärr för långt N för S245.
Utö Regatta av Haninge JolleSeglare, Utö, helgen v26 slutet av juni kanske vi kan haka på där på lördag/söndag. Klockrent för S245 som ligger vid Muskö. Och kanske bra start för de som vill fortsätta S på semestern.

 

Så, nu är det upp till alla er andra att göra er röst hörd. När passar det dig? Var passar det? Och med eller utan blåsan? Skriv en kommentar nedan.

 

6 tankar på “När skall vi segla DM? Och hur?”

  1. Det är en del formella krav som måste uppfyllas, så vi kan inte tycka helt fritt om ett mästerskap. De krav som finns stiåpuleras i SSF tävlingsreglemente. För att vi ska ha ett gemensamt utgångsläge för diskussioner, se nedan lite utvald byråkrati ur tävlingsreglementet, och mina kommentarer :

    1.16 Distriktsmästerskap
    Distriktsmästerskap (DM) är en tävling om mästerskap inom ett distriktsseglarförbund (DSF). Distriktsmästerskap (DM) har alltid Blå nivå.

    2.3 Ansökan om sanktion
    a) Ansökan om sanktion ska lämnas senast den 31 oktober året före tävlingen via tävlingsadministrationsverktyget (IndTA).
    – ML : Bara klubbar kan begära sanktion, så vi behöver samarbeta med en klubb. Vidare behöver vi spika detta snarast, t.ex. på höstmötet.

    2.9 Krav på funktionärer
    Se http://www.svensksegling.se/ImageVaultFiles/id_7686/cf_32/SSF_TR.PDF.
    – ML : Vi behöver haka på en befintlig regatta, då vi rimligen inte kan fixa detta själva.

    3.2 DM-status
    a) En klass får efter godkännande av SSF status för DM. Ansökan skall göras till SSF via tävlingsadministrationsverktyget (IndTA).
    b) Förteckning på klasser som har DM-status anges på SSF:s webbplats,
    http://www.svensksegling.se.
    c) En klass kan fråntas sin DM-status av SSF.

    3.6 Antal deltagare (Uppdaterat efter Seglardagen 2012.)
    a) Mästerskapstecken och mästerskapstitlar får bara delas ut om minst sex båtar från minst tre olika klubbar och två distrikt har gått i mål i någon kappsegling i mästerskapet.*
    b) Vid DM kan DSF föreskriva ett annat antal startande för att mästerskapet ska få genomföras. SSF rekommenderar minst fem båtar från minst två olika klubbar i distriktet.

    3.8 Antal dagar och kappseglingar
    a) Vid SM och JSM ska minst sex kappseglingar vara planerade under minst två på varandra följande dagar.
    Minst tre kappseglingar ska fullföljas för att tävlingen ska räknas som mästerskap.
    b) Vid KLM och JKLM ska minst sex kappseglingar vara planerade under minst två på varandra följande dagar. Minst tre kappseglingar ska fullföljas för att tävlingen ska räknas som mästerskap. Se dock 3.4a.
    c) Vid DM och JDM ska minst tre kappseglingar vara planerade. Minst två kappseglingar ska fullföljas för att tävlingen ska räknas som DM.

    3.10 Mästerskapsplaketter
    c) RF:s mästerskapstecken för DM beställs enligt de bestämmelser som gäller för
    respektive DSF.

    Så, nu till mina åsikter :
    – Det är bra om en ’het’ och tät kappseglilng runt bojar ligger i slutet på säsongen. Dels är det roligare om besättningar blivit mer trimmade och dels är det bättre om ev. skador på båtar inte påverkar semesterplaner.
    – Spinnaker : Det beror ju helt på vilken regatta och därmed bana som seglas. OM vi fortsätter på VSS, så kan det slå åt båda håll. Banorna är så korta att det ska vara riktigt lite vind för att det ska löna sig med spinnaker. På en längre bana blir det förstås annorlunda.
    – Att hitta en lämplig Regatta på hösten som inte krockar med andra seglignar är inte det lättaste. Helgen före VSS är det GranPrix och helgen efter är det HöstRasta. Kom gärna med fler förslag…
    – Det är bra om regattan ligger centralt till ett störra antal deltagare, både Mälarpirater och Saltvattenseglare kan antas vilja vara med.
    – 2 år i rad har vi snuddat vid de formella kraven, och vi skulle behöva bli några fler båtar för att nå dessa. Förra året var det 4 anmälda. I år anmäldes 5 och även Nisse hade tänkt vara med även om den gode Virving inte kom så långt som till anmälan. Vi bommade p.g.a. en sjuk gast och en trasig motor. Annars hade vi varit ”hemma”. Alltså inget strukturellt eller principiellt fel med upplägget, utan mer otur med omständigheterna.
    – Jag tycker vi provar på VSS igen 2013. För att få till det får vi göra en ”reklamkampanj” och ragga lite mer aktivt i våra klubbar.
    – Vi måste även bestämma upplägget med/utan spinnaker tidigt, så alla är på det klara med vad som gäller.

    MVH
    Magnus
    NF S 353

    1. Bra att du informerar om kraven. De seglingar som föreslås ovan uppfyller såklart dessa. Om målet är att maxa antal båtar på banan kan man inte låsa sig till vare sig tid eller plats. Och när massa NF seglar både Lidingö och Ornö runt i maj borde vi klara ett DM senare på vårkanten. Slutligen, behovet av att marknadsföra våra aktiviteter är en konstant som alltid kan göras bättre.
      Så, omigen. Nu när vi vet att vi vet att vi blir än färre på nästa DM om vi behåller samma tid/plats och det krockar med NYO, vad finns för alternativ?

      1. Niclas,
        Hur vet du hur många som kommer på ett ev. DM hos VSS år 2013 ?
        Om du vet det, så kanske du kan tala om hur mång som kommer på ett Dm någon annan stans ? 🙂

        Det enda vi vet är att Ola frågat om möjligheten att flytta datumet. Vi vet inte att han valt att delta någon annastans. Känner jag Ola rätt så kommer även han på DM, under förutsättnning att det blir tillräckligt många deltagare.

        MVH
        Magnus

        1. Vet? Jag är inte rädd att lyfta frågan när det behövs bara. För att kunna agera. Alternativet är att säga ingenting, blunda och hoppas på det bästa =)

  2. Det kanske är en utbildningsfråga att fler får lära sig hissa och ta ner spinaker i både teori o praktik?
    Varför inte satsa på vinterns aktivitet med spinakerfokus med uppföljning av ett matchrace på vårkanten veckan före Lidingörunt?

  3. Nja,
    Det behövs ju tillräckligt många gastar, och inta bara utbildning. Speciellt om vi kör korta rundbanor, som t.ex. VSS. Vill minnas att en del haft bekymmer med detta, t.ex. nu senast då en av våra deltagande båtar strök sig själv och seglade med någon annan båt, då den enda gasten blev sjuk…

    Det är inte först gången det hänt och det lär väl inte bli sista. Helt naturligt och förstårligt förståss…

    Vill även minnas att Henrik avstått från kappsegling, då han inte har ett undanvindssegel till sin skuta. Jag vet inte hur vanligt det är, men när vi är så få som vi är, så spelar ju varje båt en stor roll.

    MVH
    Magnus

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.