Fler båtar på banorna?

Problem

Idag räknas de 3 kappseglingarna som har bäst resultat – har man seglat fler seglingar än 3 räknas de bort. Detta innebär att incitamentet att segla en 4:e eller 5:e segling minskar eftersom de helt enkelt inte räknas med. Detta förhållande speglas tydligt i resultatlistorna då det endast tillfälligtvis finns enstaka båt som seglat just fler än 3 seglingar under en säsong (som vanligtvis innehåller 6-7 race).

NF-Race 2013

Foto: Mats Johansson

Diskussionsförslag

Styrelsen vill stämma av tanken att istället alla seglingar i serien räknas – förutom en som får räknas av för om man totalt seglat bort sig någon gång på en tävling. Detta skulle få till följd att:

 • Incitamentet att delta i fler kappseglingar ökar eftersom man då har bättre möjlighet att placera sig i Ostkustserien.
 • Fler båtar än de som brukar vinna har då chansen till topplacering i serien – bara man är tävlingsvillig. Viktigt för motivationen och mer spännande för hela serien.
 • Chansen ökar att vi får ut fler NF:ar på fler kappseglingar. Bästa marknadsföringen för klassen och förbundet vilket bidrar till att höja marknadsvärdet på båten.
 • De som kappseglar mycket lär sig båten bättre och blir bättre seglare.

 

Styrelsen har som mål att utveckla och förbättra förutsättningarna för kappsegling med bredd och spets (bland mycket annat) med NF och detta är ett förslag i den riktningen. Samtidigt vill vi öppna upp för diskussion av eventuella förändringar så att alla har haft chans att tycka till. Skriv därför kommentar med dina synpunkter eller frågor i kommentarsfältet nedan.

 

Bästa seglarhälsningar,

Styrelsen.

Not: NF-Race är utslagsgivande för båtar med samma poängställning.

 

3 tankar på “Fler båtar på banorna?”

 1. Jag röstar för! Vi kommer dock fortsatt att segla shorthanded seglingar till sommaren 2014, så det blir kanske lite färre antal seglingar i ostkustserien för vår del nästa sommar, jag planerar för: Ornö runt, Roslagen sea race, nf race, soloracet ca18/8 samt Nordic i september som jag kan rekommendera som en tävling i ostkust-serien! Sail on, och god jul, Roger o Helena

 2. Fler seglingar med i Ostkustserien.
  In med GranPrix igen…
  Ska det vara med en segling/race med status för DM eller RM så ska väl den var minst lika tungt vägande som NFrace.
  Det var väl därför som den floppade ur i år?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.