NF Ostkustserien

Äntligen är första seglingen i ostkustserien avklarad.

NF-race som gick av stapeln i helgen råkade det bli den första i serien då både Ornö runt och Lidingö runt är flyttade till sensommaren.

Vi var 4 tappra NF båtar som möte upp under helgen trots prognoser om mycket nederbörd och kraftiga byiga vindar.

Fredags kvällen inledes med att de 3 första båtarnas besättningar med Ordförande Hasse Janssons ledning bygga upp en vädersäkrad plats för lördagens mingel/tipsrunda/middagsplats, själv (Lasse Carlefalk) så skapade jag 2 alternativa banor för lördagens tävling. Med tanke på ganska kraftiga och byiga vindstyrkor så var målsättningen att skapa en bana med inte allt för stor risk för grundstötning i en ganska ö tät och grund skärgårds natur.

Lördags morgonen ansluter 4:e NFn och vi får besked från ett antal andra NFar att de tyvärr inte kommer. Jag beslutar att vi kör en betydligt kortare bana ca 8-9 distans med tanke på vädrets makter. Vi börjar med läns start och följt av lång trång passage med förväntad halvvind, det blir en tät strid mellan Glittra och Violetta som kom iväg bäst i starten där vi i Violetta var på gång att ta oss förbi Glittra i lovart men blev upptryckta mot land så vi tappade fart, under tiden fick Borta med vinden och Windwalker fri passage i lä om oss båda, sen tog vinden nästan slut för oss alla. Ut ur den trånga passagen lyckades Borta med vinden och Glittra komma först ut där den starka kryssvinden var, förbi Säck och ut mot Möja och det var där som uppdelning blev då vinden hölls sig mycket stark resten av banan. Efter detta så blev det 2 strider, Glittra och Borta med Vinden som slogs om 1 platsen och Windwalker och Violetta som slogs om 3 platsen. Resultatet blev delad första plats för Borta med vinden och Glittra, några hundra meter efter kom Violetta och ytterligare några hundra meter Windwalker. Tid ca 90 minuter så det gick undan förutom ett tag i början.

Eftermiddagen blev det lite lugnt med några som vilade ut i sina båtar, andra satt och pratade gamla minnen i och utanför bastu i skydd för vädrets makter. Vid 16 samling under Hasses fantastiska tältkonstruktion som faktiskt stod riktigt bra emot de hårda vindbyarna och regnet, där hade Hasse och Agneta dukat upp med både vin och chips och nötter. Den traditions enliga Tipspromenaden som Ola Johansson hade knåpat ihop fick tas sittande under tak där förplägnaden fanns. Senare fortsatte vi gemenskapen med middag tillsamman till sent.

Vi 8 som var med blev nog rejält blöta men minnet från helgen kommer säkert sitta i länge som något riktigt kul. 

 Kappseglings ansvarig Lasse Carlefalk

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.