Uppdaterade mått på lilla spinnakern?

Som entypsbåt får NF idag föra stor, fock, stor spinnaker och även en lite mindre spinnaker. I styrelsen har vi bollat tanken om att kunna uppdatera måtten på den lilla spinnakern för att ge segelmakarna lite mer utrymme till varierad design än idag. Vad tycker du? 

Den lilla spinnakern vi kan ha med dagens klassregler är i stort sett en ”chicken chute”, eller liten länsspinnaker för hårdvind. Den ritades sannolikt på -70 talet och ansågs då säkert vara en vettig lösning. Och som just hårdvindsspinnaker för läns är den designen högst relevant än idag. Men inte mycket mer än så.

En av styrelsens uppgifter är att se till NF-båtens livskraft på sikt. Och i detta ligger att diskutera och utvärdera olika möjligheter till modernisering. En tanke väcktes därför att titta på vad det skulle kunna innebära om man med relativt små förändringar i måtten skulle kunna ge segelmakarna större valfrihet i designen av den lilla spinnakern.

Med modern segeldesign och material skulle vi kunna få valmöjligheten till en annan skärning – en liten spinnaker som är mer optimerad för brantare bogar. I lättare vind skulle den kunna agera mer likt ett code-segel och bära på rejält branta vinklar (upp till min TWA på ca 75 och AWA på ca 47 grader). En brant skärning av detta segel skulle fortfarande vara en liten spinnaker (symmetrisk) på ca 40-47kvm men med längre lik än den har i KR idag och betydligt plattare. Duken skulle kunna vara av samma typ man har i code segel (samma material som spinnakerduk, men mer stretchtålig). Dagens lilla spinnare har korta lik vilket medför att storbommen tar i lägajen om man släpper ut bommen på tuff slör/halvvind (suggeffekt).

Varför då allt detta besvär? Och varför inte ett code-segel eller rentav gennaker? Vi vill inte vill göra om båten till en annan båttyp eller hamna i ett läge där någon seglar gennaker och andra spinnaker på samma race. Diskussionen i detta fallet handlar om att med relativt små ingrepp i klassregeln skulle kunna ge segelmakare lite mer frihet i sin design av lilla spinnakern än idag. 

Vad händer med de som redan har en liten spinnaker? Ingenting. En förutsättning för en sådan här förändring är att en befintlig liten spinnaker även framledes ska mäta in. Den nuvarande designen kommer sannolikt vara stabilare och snabbare på läns. Medan en plattare skärning sannolikt kommer ha bättre höjdtagning. Valfrihet!

Blir man tvungen att köpa en liten spinnaker nu för att hänga med? Antalet NF som kappseglar, och därtill kappseglar som klassbåt är försvinnande få, och trenden är tydlig. Kanske kan utökade mått för lilla spinnakern istället ses som ett steg i en riktning för att vända utvecklingen så fler väljer ställa upp som klassbåt?

Kommentera gärna med dina synpunkter. 

Notera: detta är inget förslag. Det är endast tankar på en eventuell utveckling av klassen där syftet vore att bevara och stärka NF som entypsklass. Har du andra förslag på utveckling är det kalas – skriv en insändare till nfseglare eller iNFo! 

Hälsningar Styrelsen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.