Viktfrågan – utredningen är färdig

Styrelsen har under 2018-2020 undersökt frågan om korrekt vikt på NF. Bakgrunden till detta är en diskussion i förbundet sedan några år som ledde till att styrelsen 2018 fick uppdrag av årsmötet att undersöka frågan. Nu har vi äntligen ett resultat.

Målet med utredningen har varit att klarlägga en vikt för entypsbåten NF. Man ska kunna ställa upp i en SRS -segling med sin entypsbåt, segla på båtdatabladet för entypsbåten NF, och vara säker på att man seglar på rättvisa villkor. Rättvis segling både mot andra båtar (SRS) men också mot andra NF som seglar entyp i samma segling. Arbetet har varit av explorativ art. Dvs att allt eftersom arbetsgruppen har talat med berörda parter och läst på har vi blivit lite klokare – och kunnat gå vidare med förslag som vi ansett kunna komma närmare målet. Arbetet har kontinuerligt redovisats för medlemmarna via webben nfseglare och på möten.

Hela utredningen kan du ladda ner här

Sammanfattning och resultat

Styrelsen har haft tillgång till Björn Erixsons båt NF S305 Attack som 2017 vägts med verifierad våg av SSF mätman till 2890 kg, alltså endast 10kg differens mot målvikten 2900kg. Styrelsen har genomfört kontroll av S305 flytläge 2 gånger – dels under september 2019 och även i augusti 2020. Vid första kontrollen hade inte S305 Attack flytmärken inritade så kontrollen skedde med förmarkerade lattor. Den 10 maj 2020 målade styrelsen på flytmärken och gjorde en ytterligare kontroll av flytläget i samband med NF Race den 8 augusti.

Ombord vid båda tillfällen för kontroll av flytläget fanns samma utrustning som vid vägtillfället + 10 liter bränsle. Resultat av båda kontrollerna är:

  • Korrekt deplacement på en NF som mäter in enligt klassreglerna är 2,9 ton.
  • De flytmärken som specificeras i klassreglerna är korrekta.
  • Ingen ändring i vare sig klassregler eller SRS båtdatablad för entypsbåten NF behövs.

Med detta anser styrelsen att vi fullgjort årsmötets önskan om att verifiera korrekt vikt på NF och hemställer åt årsmötet 2020 att lägga frågan till handlingarna.

Ladda gärna ner Uppdaterad handledning för att rita in flytmärken här.

Styrelse och arbetsgrupp 2018–2020

Ordförande Richard Pahlm
Sekreterare Niclas Stang
Kassör Hasse Jansson
Kappseglingsansvaring Lasse Carlefalk
Ledamot Nisse Virving

Notering: SRS har 2020 gjort en förändring i den utrustning som ska ingå vid vägning av SRS -båtar, bla pga en harmonisering med redskapsreglerna. Pga detta har alla båtar som vägts före 2020 fått ett generellt avdrag på vikten i SRS-brevet med 2%, så även S305 Attack. Faktum kvarstår att Björns båt vägde 2890 vid tillfället för vägning och flytmärkena har kontrollerats med samma utrustning ombord som vid tillfället för vägning. Se skillnader i SRS mätmanual 2019 vs SRS mätmanual 2020.

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.