Hur kan masten gå av?

En NF hade ju otur att tappa masten på GranPrix. Varför så skedde är fortfarande oklart. Skepparen är en ytterst kompetent seglare som har koll på grejerna så jag tror inte att det jag skriver om här är orsaken till haveriet på GranPrix. Artikeln är alltså inte en artikel ”på förekommen anledning”.

Men händelsen gav mig en sporre till att lyfta en omständighet som kan vara värd att hålla koll på i sammanhanget – att en mast kan invertera (Seldén:) ”Invertering innebär att masten får en negativ kurvatur (spridarpartiet rör sig akter­ ut) till dess att masten knäcker ut akterut. När spridarpartiet strävar efter att röra sig akterut vill masttoppen röra sig förut, men denna rörelse förhindras av ett sträckt akterstag.”

Och om masten inverterar är det hög risk att den åker av.

Att en mast inverterar kan ske både på bidevind och på undanvind. Som jämförelse med NF har båtar med raka spridare och däckssteppad mast ofta ett babystag eller inre undervant som sträcker både föröver och akteröver för att staga mastens nedre del i långskeppsled. Det har inte NF.

Orsaker till invertering

En orsak utesluter inte de andra:

 • För hårt satta undervant och/eller för lösa toppvant.
 • För dåligt hemtaget i akterstaget
 • Om storseglet är revat och fallhornet hamnar under infästningen till toppvanten. Om du skotar storen hårt finns det då risk att mitten på masten böjer bakåt (och toppen framåt).
 • För liten svepningsvinkel på spridarna
 • För klena spridare eller spridarinfästningar som inte stått pall för tryckkraften från toppvanten.
 • För klen mast
 • Vid spinnakergång, särskilt tuff slör, trycker spinnakerbommen undre mittsektionen av masten akteröver. Samtidigt som storbommen som normalt trycker på masten framåt kanske inte gör det pga att storen luftas för att minska risken för broach.

Åtgärder

 • Det enklaste är att sätta en stoppknop på akterstaget. På kryss är ju oftast akterstaget ansatt. Men när man seglar undanvind släpper man normalt på akterstaget. Men det kan alltså vara en god ide att ha en stoppknop på lämplig plats så akterstaget är sträckt (men ej spänt) när man släpper det. Stoppknopen stoppar då en framåtgående rörelse av masttoppen.
 • Om du har rev i storseglet där fallhornet hamnar under toppvantens infästning är det god ide att ha ett lagom spänt akterstag när du seglar revat.
 • Spänn upp riggen. Riggspänningen beror naturligtvis på dina segels design, men riggen på en NF skall troligen ändå vara spänd/sträckt och inte ha för lösa vant.

Not: bilder för exempel på invertering

Av Niclas Stang S 245

1 tanke på “Hur kan masten gå av?”

 1. Seglade sönder masten en midsommardag på 90-talet. Hade Seldéns ”gamla smala” NF-mast. Masten var ansatt enligt Seldéns anvisningar. Slöseglade på väg hemåt uppför i Storfjärden i Ångermanälvens mynning. Kryssade uppför fjärden i 5-6 m/s, när vinden denna soliga och molnfria dag bara ökade och ökade. Hade inge vindmätare då men jag uppskattar att vinden närmade sig 20 m/s. Eftersom vi slöseglade, släppte vi ut på storen men behöll kryss-skotningen på focken.

  Plötsligt såg vi masten pumpa framåt-bakåt, och en kraftig smäll följde när mastfoten bröts sönder. Bara att reva och säkra upp den skadade mastfoten. Bytte mastfot men kunde sedan konstatera att masten skadats. Upptäckte inte skadan på masten förrän jag lade ner den på bockar.Skadan finns där understagen och spinnakerbomsliften har gjort hål i masten.

  Införskaffade ny mast från Seldén, vilken påstås vara i stort sett dubbel så stark som den gamla.

  Anmälde skadan till Svenska sjö och fick nog 3/4 tillbaka.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.