Klassförbundet för Nordisk Familjebåt
Header

Några trimtips

januari 9th, 2017 | Posted by Webmaster in Tips och erfarenheter
Här bjuds på några snabba trimtips. Ut och testa!

PROBLEM

MÖJLIGA ORSAKER

MÖJLIGA ÅTGÄRDER

På kryssen

Båten är tung på rodret och den söker sig upp mot vinden.Storseglets akterlik stänger för mycket.   Storseglet twistar inte tillräckligt mycket.   Vindtrycket i storseglet är för kraftigt.   Storseglet har för stor buk.   Focken är för plan.  Ta hem mer på akterstaget.   Upp med storskotstravaren i lovart. Släpp ut på storskotet.   Släpp ner skotvagnen lite i lä.   Ta hem i uthal och cunningham.   Flytta skotpunkten uppåt på skäddan. Alternativt hissa focken högre på förstaget.
Ni har problem att hålla samma höjd som era konkurrenter.Förstaget är för dåligt sträckt.   Storseglet eller focken är feltrimmad.      Ta hem mer på akterstaget.   Släpp ut på storskotet Släpp ner skotvagnen lite i lä. Ta hem i uthal och cunningham. Flytta skotpunkten uppåt på skäddan. Alternativt hissa focken högre på förstaget.

På halvvind

Båten är tung på rodret och söker sig upp i lovart. Tänk på att båten är mer lovgirig på halvvind än på bidevind.Storseglet är skotat för hårt.     Focken är feltrimmad  Släpp på storskotet och släpp ner skotvagnen något i lä.   Skota focken längre ner i lä med ett barberhaul. Är förseglet för långt in, kommer det backvind (det slår in) i storseglet. Man kan också få för sig att storseglet nu är för löst skotat och skotar för hårt.

Halvvind med spinnaker

  Båten är tung på rodret och söker sig upp i lovat. Tänk på att båten är mer lovgirig på halvvind än på bidevind.  Spinnakern är inte korrekt trimmad.       Storseglet för hårt skotat.       Kursen för brant i förhållande till vindstyrkan.  Spinnaker visas för lite. Flytta upp spinnakerbomen mot lovart. Gärna 50-80cm från förstaget. Fall av något. Sänk spinnakerbommen 10-20 cm.   Släpp något på storskot och ta hem på bomuthal så att storseglet inte kränger ner båten onödigt mycket.     Fall av i vindbyarna.
Båten har inte tillräcklig fart i förhållande till vinden och andra båtar.      Spinnaker är inte korrekt trimmad.        Skall skotas så långt akter ut som möjligt. Man vill att den precis skall stå och vid minsta feltrim skall lovartsliket falla in.   Om bomen är för högt upp leder det till att läliket stänger. Är den för lågt satt leder det till att spinnakern kollapsar för tidigt.

Läns med spinnaker

Båten har inte tillräcklig fart i förhållande till vinden och andra båtar.Storseglet är inte rätt skotat.           Mastlutning är fel.     Spinnakern är inte rätt trimmad.  Släpp något på storskotet.   Släpp på uthalet så att buken blir större.   Kontrollera att kicken är spänd.   Masten bör stå helt vertikalt eller luta något framåt för att få bäst fart på läns. Släpp på akterstaget.   Trimma spinnakern väl. Släpp inte fram den för långt. Den skall sväva högt upp där den får fri vind.

Hårdvinds Läns med spinnaker

Spinnakern känns instabil. Den pendlar från sida till sida i den friska vinden.Spinnakern är inte rätt trimmad.   Kursen är för låg, ni får en dålig skärning.Du får bättre kontroll genom att flytta fram skotpunkterna – sugga ner.   Lova upp en aning och båten blir stabilare.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Or

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.