Klassförbundet för Nordisk Familjebåt
Header

Om barberhaul, infuckers och suggor

december 27th, 2016 | Posted by Webmaster in Tips och erfarenheter
Seglingssporten är ju känd för att sätta märkliga namn på olika ting ombord och att det ibland blir begreppsförvirring är inte konstigt eller ovanligt. Nu när vi fått klarhet i att barberhaul och infucker är tillåtet på NF inom ramen för klassreglerna kan det vara bra att förklara vad det är bra för och hur man kan göra. Det hela handlar om focktrim.

Barberhaul

Seglartvillingarna (och tandläkarna) Merrit & Manning Barber seglade Lightning i San Diego, Kalifornien. På Mission Bay, där seglingarna var förlagda, blev det ofta långa halvvind/slörbogar, som inte var tillräckligt djupa för att spinnaker skulle kunna föras. För att få så stort drag som möjligt i focken på dessa ben uppfann de sin “hauler”. Genom att flytta ut skotpunkten bordvarts minskar twisten på förseglet och man får det att dra ända upp i topp och inte heller skicka backvind in i storseglet. Enklast fixas barberhaul med tex en krok i fockens skothorn med tamp via block i relingslisten som går tillbaka till sittbrunnen. Skotet används fortfarande som skot – barberhaulerns enda uppgift är att flytta ut skotpunkten. För de allra flesta räcker det med en barberhaul mha tex ett kastblock som enkelt kan skiftas från sida till sida de gånger det finns behov. Läs mer här. downwinddance S Själva Barberhaulen är enkel. En tamp med krok och ett block. Det snitsar du lätt till själv. Det är bra med en krok eller liknande för att lätt kunna fästa och ta bort trimmet.   Blocket fästs i relingslisten tvärs skenan.   Utan barberhaul drar inte toppen – det syns på översta tellisen som pekar åt Kina. Och nertill speglar focken  in vind på baksidan storseglet så det inte funkar 100 det heller. Med barberhaul drar hela focken. Och tack vare att skotpunkten sitter mer bordvarts får storseglet vara ifred också.

Infucker

Kanske kan sägas vara motsatsen till Barberhaul. Optimal skotvinkel på bidevind för ej överlappande försegel sägs ligga vid 7-14 grader lite beroende på vind och sjö. En infucker används till att justera spalten mellan stor och fock genom att dra fockens skothorn närmare mittlinjen. Inhauler kanske är ett snällare namn. På en NF är det många som riggat en trimlina för att just kunna justera fockskotets position på skenan och därmed justera spaltbredden. Exempel: Maxlängden på NF skena är 164cm, dvs 82 på endera sidan mittlinjen. Om man söker en skotvinkel på tex 10 grader skall focken skotas ca 60cm från mittlinjen (max underlik på NF fock 347cm*sin10=60,2cm). Läs mer här. 2010-08-01-13-51-56Röd/grön tamp ett exempel på arrangemang för spaltjustering (infucker) på NF.

Suggor

Suggorna har inget med focktrim att göra men tas med här för att reda klarhet i begreppen. Suggor används för att trimma spinnakern (och gennakern). Suggorna sitter på båda sidor (på spinnakerns skot och gaj) och är till för att justera spinnakerns flygande höjd och även motverka pendling. Det engelska uttrycket för suggor är tweaker alt twing line. På en NF kan man faktiskt förenkla spinnakerseglingen genom att helt skippa spinnakerbommens nedhal och bara använda lovarts sugga för att straffa ner gajen mot relingslisten. Suggorna kan då behöva sitta aningen framför vanten för att få tillräcklig vinkel.   Olika namn för liknande funktioner ombord alltså. Lite olyckligt används dessa begrepp lite hipp som happ när man googlar. I ögonblick där det behöver gå undan och olika kommandon flyger genom luften kan det vara bra att ha koll på vad som är vad och vad de gör. Not: Nisse Virving kollade med SSF hösten 2016 om barberhaul och infuckers var tillåtet inom ramen för entypsreglerna. Svaret var är att yes, detta är ok. Även nedhal/cunningham för focken är tillåtet. Suggor är tillåtet sedan tidigare.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Or

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.