Höstmötet 2016 – klassreglerna

Avslutningsvis hade vi intressant diskussion om tolkning av klassreglerna. Hasse och Niclas hade språkat om en fråga i somras… som Hasse funderat vidare på. Får vi använda Barberhaul?

Hasse hade med framgång  testat att flytta ut skotpunkten på focken vid lite mer öppen bidevind, sk. Barberhaul. Med detta arrangemang bibehåller man formen på focken och får bättre drag. Vanligt på halvvind och slör. Vanligt är en tamp genom tex ett kastblock i relingslisten och en krok eller skothake i skothornet.

Är en utflyttad skotpunkt(Barberhaul) tillåten enligt klassreglerna? Spontant trodde Niclas att det inte är tillåtet. Numer är klassreglerna negativt definierade. Dvs det som är tillåtet står utskrivet och allt annat är ej tillåtet. För att Barberhaul skall vara tillåtet skall det därför stå med i klassreglerna.

Diskussionen som följde handlade om 1) är det en fördel med Barberhaul. Därom är vi nog överens. 2) många använder detta idag och har utgått från att det är tillåtet. 3) bör vi explicit tillåta Barberhaul?

Vi landade i att förbundet via Nisse frågar SSF om hur man kan se på saken. Ev blir det en fråga för motion till årsmötet.

Cunningham till focken

Hasse som sporrats av bryggsnacket med Niclas hade fortsatt lusläsa reglerna. Tex cunningham till focken som många har, är det tillåtet? Rodkick? Toalett i form av en hink? Behöver vi se över klassreglerna? Kommentera gärna!

Hårdvindsfocken

Måtten som nu står angivna i klassreglerna re hårdvindsfocken är uppenbart felaktiga. Det var Britt som uppmärksamt hade noterat detta och frågat ordförande Lars T. Ytterligare efterforskningar följer. Eventuellt kommer förslag till ny lydelse i tid till årsmötet.

1 tanke på “Höstmötet 2016 – klassreglerna”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.