Segla entyp!

Vill man segla på lika villkor väljer man en NF

De flesta har valt NF för att det är en entypsklass. Med entyp menas att klassen styrs av relativt strikta regler för hur båten får se ut, vilka segel som får användas och olika mått och vikter. Huvudsyftet med entyp är att erbjuda en underhållande, rättvis, segling där inte pengarna skall vara avgörande för vem som vinner. Målet är istället att ta båten ur ekvationen och ställa besättningen i fokus. Det är alltså taktikerns val, rorsmans förmåga och besättningens hantering av båten som avgör vem som vinner bland oss.

Ett par exempel på andra entypsklasser är Laser och X99. NF skiljer sig lite från många andra entypsbåtar då den inte är en renodlad kappseglingsmaskin. NF är istället känd för just att förutom prestera bra på kappsegling även vara en rejält bra Familjebåt (därav namnet) med riktiga boutrymmen och alla faciliteter en familj på semester önskar. En fantastiskt snabb familjebåt =)

För många andra båttyper gäller inte entypsidén utan där kan det för samma båttyp skilja på vikt, höjd och material i riggen, köldjup och kölform, olika segelmaterial och antal segel. Även om det är ’samma båt’ får de ofta olika respittal (SRS) vilket medför att de ofta startar olika tider och med olika beräknade målgångstider. Inte så kul och kanske tom förvirrande tycker entypsseglare. Framförallt blir plånbokens storlek ofta en avgörande faktor för hur det går på seglingen.

Fördelar med entyp

  1. Du behöver inte använda miniräknare för att räkna ut din start och placering vid målgång. Vi startar samtidigt – och först över linjen vann.
  2. Du behöver inte fundera på om du har bra eller dålig båtfart. Du märker direkt om någon annan NF tar högre höjd eller drar ifrån.
  3. Du behöver inte vänta länge för att se om ett visst taktiskt val lönat sig. Tar man båten ur ekvationen (som med NF) så är det din taktik som seglare som avgör.
  4. Du behöver inte fundera på vem som leder och hur du ligger till i fältet. Vill man ha tät och spännande segling är det entyp som gäller.
  5. Man väljer entyp om man vill segla istället för meka. Båten är ”färdig” och du slipper spackla fram en optimal NACA kölprofil. Seglingen blir rättvis och avgörs på vattnet. Det är besättningens förmågor som fäller utslaget.
  6. Du kan bara le åt andras bortförklaringar som tex ”det blåste för lite för min båttyp”, ”seglingen gynnade undanvindsbåtar”, ”vi seglade kanon, men när vinden dog i slutet så vann de mindre båtarna på det” etc. etc.
  7. Du behöver inte fundera på vem det är som du ber om tips och råd efter seglingen så att du får din båt att segla snabbare och högre. NF har lång tradition av att locka rejält duktiga seglare med erfarenhet och kunskap. Kunskap de gärna delar med sig.
  8. Du slipper fundera på om du är den enda som tycker att din båt har vackra linjer, familjevänlig inredning, ändamålsenlig däckslayout och beter sig helt underbart i vattnet. Förbundet har härlig sammanhållning och vi delar erfarenheter och tips med varandra både på nätet och när vi träffas IRL.
  9. När du hör ägare till andra båttyper säga ”jag behöver en ny G2 som är styvare än den jag har, kanske i kevlar” eller ”jag behöver ett segel mellan C0 och A2″ kan du bara le eftersom klassreglerna styr vilka segel du har och material i seglen du använder. Slappna av och ha roligt istället för att känna press.
  10. Entypsbåtar betalar inte för teknikutvecklingen som andra klasser där man experimenterar med olika material i en ständig jakt på fördelar. Entyp är smartare då man istället kan skörda frukterna av dyra experiment allteftersom olika material och manicker visat sig fungera. En form av seglingens ”trickle down” där vi NF seglare bara väljer russinen.

Ett huvudsyfte för förbundet är att bevara NF som entypsbåt. Detta betyder att förbundet är noga med hur klassreglerna utvecklas och tex vilka nya segelmaterial som kan komma på fråga. Alla medlemmar i förbundet har möjlighet att ge olika förslag på hur NF skall utvecklas. Det görs via motioner till årsmötet. Klassreglerna har uppdateras flera gånger och tillåter till exempel numer förstagsprofil och rulle samt Pentax som segelmaterial. Men det sker inga snabba oväntade, oönskade eller dyra lappkast. NF är  en stabil och trygg investering.

1 tanke på “Segla entyp!”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.