Ornö Runt 2016 på tu man hand

Helgen innan Ornö Runt anlände besättningen till båten för en träningsrunda. Papsen en van sjöbuse som har varit på sjön mer än på landbacken genom åren. Claes har seglat massor, på senare år mest i Turkiet. Och Christoffer en seglarkompis från jollren som på senare tid seglar Rapid.

Tanken var att vi äntligen skulle vi segla ett race med full besättning. Snacket på vägen ut var blandat massa olika minnen och tankar om hur vi vill ha det på tävling i båten.  Träningen den lördagen gick bra där Christoffer fick ta fördäck, jag körde fock och tangenterna, Claes storskot och akterstag och papsen styråran. Vi hissade spinnaker några gånger och gippade hit och dit för att trimma in Christoffer därfram och för att hitta rätt bland alla snören därbak.

2016-05-21 13.45.01

Premiärsegling för året var det också  – första gången jag hissade nya krysstället och jisses vad bra det satt. Extra kul var att det verkar som jag hade hittat riggtrimmet på första försöket. Fyllda av tillförsikt tog vi oss hemåt med sikte på nästa helgs race.2016-05-21 15.20.57

Säg den lycka som varar. Några dagar innan raceday ringde papsen, ”Sjuk”. Och i och med detta föll även Claes från då deras tanke var att köra tillsammans. Den kvarvarande gasten underrättades om läget ”Glöm allt du lärde dig på träningen” då vi var tvungna att planera om fördelningen helt. Beslutet blev att Christoffer fick koncentrera sig på taktik och att styra och jag tog resten; trim, skot och fördäck – som har koll på var grejer finns tänkte vi. Inte optimalt skulle det visa sig.

Raceday

Vi var totalt 4 NF och då det normalt krävs 5 båtar för egen start skulle vi skjutas iväg tillsammans med 22 andra båtar med närliggande SRS -tal. Vi gjorde ett halvhjärtat försök att byta till SRSs 1,098 (mätetal för shorthand) då vi bara var två ombord men anmälan kom för sent och startade på ordinarie SRS-tal 1,11.

Starten gick och vi kom hyfsat iväg. Ola i NF-205 kom i väg snabbast av NF, därefter Jonas i NF-291. Vi hamnade efter dem lite i starten och försökte mest få fart och höjd samtidigt som vi försökte hitta väg bland de andra båtarna. Christoffer som är van vid en lite mer trögare Rapid hade det lite kämpigt första biten tror jag då NF är väldigt mycket mer livlig. Efter oss följde Roger och Helena i NF-395 som också seglade på två i båten.

Ornö Strömmar

Första biten norrut i Ornö Strömmar var händelserik. Jag märkte att vi tog bra höjd och hade bra fart. Vinden var överlag ostlig och det brukar kunna gå en ganska stark ström i sundet (därav namnet) varför det föreföll logiskt att hålla sig någorlunda nära land på västsidan.
Vi styrde på vindkantringar och märkte att i takt med att rorsman lärde sig båten att det gick bra. I norra delen av Ornö Strömmar var vi ikapp och förbi Jonas i NF-291 och hade häng på Ola i NF-205.

Lite småkorkat fick vi hybris och släppte Jonas och tog istället sikte på Ola som vid det laget var framme vid rundningen N Ornö. Och såklart lagom vid rundningen var Jonas ikapp igen. Alla båtarna som rundade avvaktade sättning av spinnaker till dess vi var säkra på att vinden skulle bära. Efter ett tag hade vinden vridit ytterligare på N varför de flesta båtarna drog upp ballongerna.

Undanvind

I det här läget hade det varit smartare om Christoffer och jag skiftat plats så att han hade fått göra det jobb han tränat på. Istället fortsatte Christoffer att styra och fick nu även vara behjälplig med alla nya snören i sittbrunnen under tiden undertecknad tog hand om fördäcksarbetet med att koppla spinnaker, spinnakerbom mm.

Vi hade Jonas en lång stund i lä om oss på undanvinden med en Rapier 31 i lovart som vi inte kunde komma förbi. Lätt irriterande kom Jonas loss efter ett tag och drog ifrån. Ola hade gått mer västligt mot Ornölandet efter rundning men lovade snart upp mot huvudfåran där de flesta båtarna gick närmare Kymmendö-Bunsö.

2016-05-28 12.58.18

Vinden tilltog och det blev en fin fartig undanvind med alla båtar på rad med olika färgglada undanvindssegel. Vid gipparna visade sig vår orutin och de gick sällan smärtfritt. Här hade det varit bra smartare om vi skiftat position i båten på undanvinden så Christoffer gjort det han tränat på och tagit fördäck och jag styrt/dragit i snören. Det är lätt att vara efterklok.
Vid S Ornö rundade Ola först följt av Jonas och inte långt efter kom vi. Roger och Helena kom därefter. Här vid S Ornö Hade det hunnit friska i ordentligt och det blev en hård halvvind där flera båtar broachade innan de tog ner sina blåsor. Vi gjorde en urusel nedtagning där spinnakern hamnade i vattnet och allt tog en hiskelig tid.

Chansning som gick hem

Vi hittade ändå snabbt trimmet för kryss och tänkte som så att det inte var någon idé att följa Jonas som stagvänt mot Ornölandet. Istället chansade vi allt och tog ett långt styrbordsben västerut mot Stora Rotholmen. Nu var det fokus på att försöka komma ikapp och förbi Jonas. Vi fick bra fri vind och kunde fokusera på vår egen segling utan allt för mycket trafik.

När vi slog över till babord märkte vi lite lätt överraskade och glädjande att vi åter igen hade kommit ikapp och förbi Jonas. Vi fick puls igen och   planen var klar – släpp inte bevakningen! Sagt och gjort – när Jonas slog så slog vi ovanpå och vi var emellanåt gott och väl 4-5 båtlängder före. Men vid ett läge hamnade vi under en fet Bavaria och kom lite för långt västerut. Jonas slog babord före oss och vi såg att han skulle klara mållinjen. När vi äntligen kom fria och kunde slå hade vi kommit för långt och fick släppa ut på seglen. Det skulle bli jämnt! Men vi seglade lägre med bättre fart och klarade Jonas med kanske en båtlängd. Puh! Vi klarade det.

Slutresultatet

Placeringen blev till slut 2:a bland NF, 46 totalt av 156 startande och 7:a i startgruppen. Klart godkänt! Lite på skoj räknade vi om talen efter shorthand SRSs på 1,098 vilket hade gett oss en placering på 37 totalt och 5:a i startgruppen. Det hade ju smakat såklart.

Mingel och eftersnack

Som vanligt var det superkul att träffa både NF-seglare och andra efter tävlingen. Det serverades korv med bröd och ett glas vin som passade fint när karateseglingen tog över då alla förklarade sina vägval och missar. Supertrevliga Roger och Helena bjöds på whiskey i NF-245 Duga på kvällskvisten och snacket fortsatte in på småtimmarna.

1 tanke på “Ornö Runt 2016 på tu man hand”

  1. Trevligt referat från seglingen! Dina segel ser fina ut. Hoppas vi ses på NF-Race.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.