2015 blir ett fantastiskt seglarår!

En kulen vinterkväll samlades representanter från båtklubbar och klassförbund under SSF försorg på en informationskväll om segling i Sverige. Det är dags för Seglarforum 2015.

Mycket handlade om juniorverksamhet och seglarskolor mm. Några intressanta huvudpunkter som kan vara intresse för oss NF- seglare fanns också.

2015 ett fantastiskt år för oss seglare

Volvo Ocean Race målgång är i Gbg i juni. Därtill tänker man sig ett inport race den 27 juni. De som såg det kokande folkhavet på vattnet sist det begav sig i Sthlm har en föraning om den folkfest det lär bli i Göteborg.

Värt att uppmärksamma är att Americas Cup World Series kommer till Gbg den 28-30 augusti. Det lär blir galet spektakulärt med ett gäng foilande 45 –fots katamaraner inne i Göteborgs hamnområde. Extra kul är att svenskarna Fredrik Lööf och Max Salminen är högt profilerade.

Allsvenskan i segling

Tyskland och Danmark har haft succéartad start på en nationell serie i segling. Helt plötsligt blir segling spännande, medialt och lätt att förstå sig på. Allsvenskan är också lysande för att stärka klubbkänslan och lagkänslan.

Första året blir lite av försöksverksamhet, men förhoppningen är att det blir en etablerad och återkommande företeelse.

http://www.blur.se/2015/01/26/nu-blir-det-allsvenskan-segling/

SRS ranking

Nytt för 2015 är också en landsomfattande rankingserie för alla SRS-seglare. Ja, dit räknas vi NF-seglare också. Det är en rullande rankingserie som går till så att klubbar med sanktionerade seglingar rapporterar in resultat till SSF som sedan publicerar rankingen. Skeppare + båt räknas som en individ och det blir säkert helkul att se vem som är bästa SRS-seglaren i Sverige eller i området.

Extra kul är också att se hur SSF snappat upp modellen som NF –förbundet införde för något år sedan där fler seglingar skall räknas in i serien. Alltså deltagande i fler seglingar ökar chanserna till vinst. Samma sak gäller även för SRS-rankingserie. En annan framgångsrik rankingserie är ju No-Crew ranking för shorthandseglare.

Information om SRS ranking har ännu inte kommit upp på SRS sidor.

Kappseglingsclinic för vuxna

SSF kan hjälpa till att arrangera en kappseglingsclinic för vuxna. Konceptet i korthet är en clinic i 2 dagar med erfarna instruktörer. Man seglar 4 pers i C55:or och avhandlar både teknik och taktik. Grundläggande båthantering, kappseglingsmässig båthantering, fasta situationer som tex starter och rundningar samt vägval, vindskift, bevakning mm.

Något för oss NF-seglare, kanske?

IdrottOnline

SSF poängterade vikten av att båtklubbarna ansluter sig till och använder IdrottOnline – idrottsvärldens system för att hålla reda på utövare och klubbar.

Inom andra sporter förstår man bättre vikten av att få in medlemmarna i systemet – helt enkelt för antalet medlemmar ger grunden för hur mycket av statsbidragen idrotten ifråga får. Seglingssporten är än så länge ganska kass på att förstå detta och har förlorat miljoner pga detta. Se till att din klubb använder IdrottOnline!

http://www.svensksegling.se/Forbundet/Nyheter/2013/1akvartal/Minstenhalvmiljonbraskal/

http://www.svensksegling.se/AvdforKlubbKlassforbund/Nyheter/2014/Finnssegling/

http://www.svensksegling.se/AvdforKlubbKlassforbund/Nyheter/2014/AlltflerklubbarupptackerIdrottOnline/

Kurser i förarintyg och kustskeppare

SSF kickar igång kursverksamhet för navigationsutbildning. Varför? Återigen handlar det om bidrag. Varje timme som SSF kan registrera som utbildning av en sportutövare ger stålars till sporten. Hellre att pengarna går till sporten än något obskyrt politiskt parti som också har samma kurser, eller hur?

http://www.svensksegling.se/AvdforUtbildning/

Annat av intresse

Dessutom talades det om mängden olika utbildningar vi kan få oss till livs. Vi kan få bidrag för kurser i meteorologi och kosthållning. Eller varför inte en kurs i första hjälpen och HLR? Förutom SSF kan vi få stöd av SISU idrottsutbildarna för att bli klokare på det vi gör.

 

Vi ser fram mot ett fantastiskt seglarår!

2 tankar på “2015 blir ett fantastiskt seglarår!”

  1. Jo tack Idrottonline i alla ära men då måste alla medlemmar egisteras med fullständigt personnummer.
    Men om vi enbart registrerar persnummer på våra barn så blir vi en ganska ung klubb som då kanske får statsbidrag? Men jag kanske har missförstått?

  2. IdrottOnline är för båtklubben (inte oss i klassförbundet). Och ja, det är personnummer som gäller. Lika för alla sporter i Sverige. Varje medlem skall reggas. Fotboll och Hockey mfl fattar sådant här, segling släpar efter och får därför mindre stålars.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.