Klassförbundet för Nordisk Familjebåt
Header

Om motorn i NF

maj 17th, 2012 | Posted by Webmaster in Tips och erfarenheter
av Stefan Fors — Senast ändrad 2008-04-21 22:50 Här finns information om marinmotorer som passar till segelbåtar upp till knappt 4 ton. Du hitter speciellt mycket information om Volvo Penta MD5 med 110S drev. En äldre dieselmotor har, bara man sköter om den med regelbunden service, byte av slitdelar, alla förutsättningar för att faktiskt överleva en helt ny motor. Många båtägare har en överdriven oro att bara för att en motor är gammal så är den dålig.
Motorer är alltid ett intressant ämne för segelbåtar. Även om man bara tar sig in och ut ur hamn är motorn en viktig säkerhetsdetalj. I NF monterades vanligtvis encylindriga marindieselmotorer av fabrikat Volvo Penta eller Yanmar. I sällsynta fall monterades bensinmotorer. När det gäller de mindre encylindriga äldre motorerna från 1970-talet så är Volvos motorer, jämfört med Yanmar YS, de som går tystast. Då många NF:ar har motorer som har gått ca 30 år kan det vara i vissa fall vara befogat renovera eller byta motor. Att byta motor innebär ofta en massa ombyggnationer som man inte riktigt inser riktigt från början. Många tittar enbar titta på vad motorn kostar och tänker kanske inte alltid på alla kringkostnader. Väldigt få köpare undersöker vad motorn kostar över en längre tidsperiod. Man kan ju faktiskt köpa en begagnad renoverad motor av exakt samma typ som tidigare eller låta renovera sin gamla trotjänare. Notera dock att en motorrenovering kan bli dyrbar om man inte kan göra jobbet själv. En motor som går bra och startar som den ska finns det knappast någon anledning att varken renovera eller byta. Det som fungerar ska man inte peta på. Har man en motor av typ Volvo Penta MD5 eller en Yanmar YS så måste man inse att dessa gamla motorer är väldigt bra konstruktioner med lång livslängd. Enkla motorer som faktiskt är förhållandevis enkla att meka med själv. Om man byter motor så kan man utgå ifrån att livslängden blir kortare än den gamla trotjänaren. De marindieslar som säljs idag är ofta optimerade för andra saker än livslängd. Modernare motorer är vanligtvis mer svårmekade. Försök därför att vårda den gamla motorn så länge som möjligt. Byt bara om det är absolut nödvändigt.

Volvo Penta MD5 med 110S

I vår båt sitter en Volvo Penta MD5A med 110S-drev. MD5 är en liten trevlig robust motor som har lång livslängd. Vår motor har tuffat sedan sommaren 1978. 1996 bytte föregående ägare motorkuddar, avgaskrök och drevets gummitätning, 2001 byttes topplocket. 2004 bytte vi generator, fixade några packningar i bränslesystemet och den går fortfarande “som en klocka”. Första sommaren som vi ägde båten var motorn trögstarad. Numera startar den alltid på max 1 sekund. En dag på sensommaren 2006 vägrade den plötsligt en dag att starta. Det slutade med att nästan hela bränslesystemet fick bytas innan den gick igång, läs mer här om årets motormekande. Nu går den åter som den ska. Vi har samlat mängder av information och handböcker till MD5 och 110S drevet. I vårt dokument “MD5 for Dummies” finns många servicetips.

Renovera motorn?

Man kan tro att det blir billigare att renovera än att byta till en ny motor, men det är långt ifrån säkert. Om man frågar en leverantör av marinmotorer så förordar de oftast att man ska byta motorn istället för att renovera. En verkstad som ger sig på att renovera en motor ger garantier och man måste därför ha marginaler ifall motorn trots allt havererar efter renoveringen. Däremot om man har kunskapen att själv meka och ge sig på den gamla järngenuan så lönar det sig säkert. Det finns som alltid olika nivåer på vad man menar med renoverad motor. För att vara på säkra sidan kan man verkligen totalrenovera alla mekaniska komponenter, dvs i stort sett allting som “rör” sig måsta man in och kontrollera eller byta. Glöm inte att kolla kylkanerna som kan vara helt eller delvis igenbeckade. En viktig fördel med att renovera är att man vet att motorn får plats och passar, man slipper kostnader och besvär för att bygga om och göra anpassningar.

Fungerande gammal motor

Om man har en väl fungerande motor så låt den vara som den är, rör ingenting förutom att kanske låta kontrollera topplocket. Tänker man ha kvar båten länge (minst 10 år), satsa på renovering förutsatt att Du är nöjd med motorn. Varje år som Du kan använda den gamla motorn så “sparar” man minst 5´000 kr mot att byta till en ny. Argumentet bygger på att det kostar 100´000 kr att byta till ny motor inkl allt kringarbete. Man kan anta att en ny modern motor har 20 års livslängd. Så länge du ligger på reparationskostnader på medel 5´000 kr per år håller Du jämna steg mot en ny motor. Lyckas Du hålla liv i motorn under 5 år så har Du en buffert på 25´000kr att reparera för. När Du sen tvingas byta så får Du en motor som är helt modern. Hade du bytt direkt så skulle motorn vid det här laget vara 5 år gammal och Du har 15 års livslängd kvar. Om Du byter nu (5 år senare) så har du 20 år livslängd kvar på din båtmotor. Huvudargumentet emot renovering är att en potentiell köpare av din båt aldrig kommer att lita på din renovering och kommer att anse att motorn måste bytas ut omedelbart. Det i särklass mest ekonomiska är att göra så lite som möjligt. Men om Du har kört motorn i saltvatten under kanske 25, år så fundera på om inte topplocket skulle behöva bytas. Om det skulle korrodera sönder en kylkanal och det tränger in vatten i cylinderloppet så får Du stora problem, troligen så stora att hela motorn måste kasseras.

Ny motor

Det finns naturligtvis flera bra skäl för att byta motor. Man måste inte bara uttrycka behovet i ekonomiska termer. Man kanske vill ha känslan av att få en ny kraftig, tystare motor för att få ett behagligare liv med sin segelbåt. Det är ju trots allt billigare än att köpa en helt ny båt så varför inte satsa några kronor på sin kära segelbåt. En gammal motor kan ju kännas lite sunkig, vill man ha en ny motor så varför inte. Bara känslan att få en helt ny tystare flercylindrig diesel som är 100% pålitlig kan motivera nyinstallation.

Marknadsöversikt

Det är självklart att det finns båtar från 1970-talet har motorer som kan rasa och när den dagen kommer så gäller det att veta var man ska hitta objektiv information. Här finns utförlig information om hur man dimensionerar motorstyrka, och vilka motorer som kan passa att montera i en NF och liknande segelbåtar upp till knappt 4 ton. De flesta större dieselmotortillverkarna är med. När det gäller små lätta bensinmotorer så hittar Du information om bla den svenska Götamotorn och den engelska Dolphinmotorn. Här hittar Du hittar vår marknadsöversikt, tankar och råd kring motorbyte.

Motorvård

Det är några saker att tänka på om man har en marindieselmotor. För att den ska fungera och hålla många år ska följande göras: 1. Byt olja minst en gång per år. Även om Du bara startar motorn 1 gång – byt olja. Det bästa är att varmköra motorn och byta i samband med höstupptagningen. 2. Vinterkonservering. Sjövatten kyld motor: Töm motorn på vatten om det går, kör sedan igenom glykolblandning. Det är just bristande vinterkonservering som förstör motorerna från insidan. För att vara säker på att glykolen kommer in i motorn bör köra utan termostat. 3. Byt bränslefilter minst en gång per år. Man kan kanske ha intervall 2 år på finfiltret, men förfiltret en gång per år. 4. Sen är det diverse kontroller som man borde göra regelbundet: – kolla impellern – kolla avgaskröken så att den inte är på väg att rosta sönder (på undersidan) – kolla så att motorn inte läcker vatten eller diesel. Att det läcker lite smörjolja spelar ingen roll. Ronald Bybbe har skrivit flera artiklar i Segling och Båtliv om marinmotorer, artiklarna nedan handlar främst om äldre Yanmar YS från 70-talet men det är tänkvärd läsning som är ganska allmängiltig: Segling 2001 Nr 7, Nytt topplock räddar din gamla diesel Segling 2001 Nr 8, Byta topplock på “Yhjalmar” – plus lite till… Båtliv 2003 Nr 1, Förläng livet på båtens trotjänare Båtliv 2003 Nr 2, Båtens motor får nytt topplock Båtliv 2003 Nr 3, Trotjänaren får nytt liv Båtliv 2003 Nr 3, Starkare och piggare efter renoveringen Båtliv 2003 Nr 4, Riskerna med färskvattenkylning Båtliv 2004 Nr 1, Dags att byta motor i tusentals båtar Länkarna går till Ronald Rybbes företag Marinkontroll. Vi Båtägare har en bra serie som de kallar motorskolan som består av hela 16 delar. Enkelt och lättbegripligt även för den som inte är motorguru. Rekomenderas. Manualer för motorer Det finns en site som har nedladdningsbara pdf-manualer. Den var avstängd under våren 2006 men verkar ha startat igen (augusti 2006). http://www.motoren.ath.cx/

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Or

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.